Teyit’e ulaşan ihbarlar ve sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarda, kiliselerde koronavirüse karşı ezan okunduğu iddia edildi. Paylaşımlarda “çaresi olmayan koronavirüste dünya allaha sığınıyor” gibi yorumlar da yer aldı.
Ancak iddia doğru değil. Video 2017 yılında İsviçre’de yapılan “Dinler arası barış duaları” etkinliği sırasında çekilmiş.
Video 2017’de kaydedilmiş
Videoyu tersine arama yöntemiyle arattığımızda, 2017 tarihli bir video habere ulaşıyoruz. İçerik İsviçre ile ilgili Türkçe yayın yapan bir haber sitesine ait.
Teyit etmek için videonun açıklamasında kullanılan ifadeleri aradığımızda ise, ilk paylaşımın 3 Aralık 2017 tarihinde yapıldığını görüyoruz. Görüntüler 2017 yılında İsviçre’nin Olten şehrindeki St. Marien kilisesinin organize ettiği “Dinler arası barış duaları” adlı etkinlik sırasında çekilmiş ve ezan okuyan kişi de Aarburg Yeşil Camisi’nin imamı Abdullah Bal. Buluşmaya farklı dinler ve farklı kültürlerden de temsilciler katılmış.
Etkinlikle ilgili, 2017 yılında Yeşil Camii Aarburg’un resmi Facebook hesabında da paylaşım yapıldığını görüyoruz. Burada yeni koronavirüsle mücadele için okunduğu iddiasıyla paylaşılan videonun yüksek çözünürlüklü bir versiyonu da var.
Paylaşım metninde ise “Bu akşam Olten St. Marien kilisesinin organize ettiği, Dinler arası barış duaları adı altındaki etkinliğe katıldık. Hocamız Abdullah Bal, Kuran-ı Kerim'den ayetler okudu. Ardından Kilisede Ezan-i Muhammedi okudu ve hoparlörler ile ses dışarıya verildi” ifadeleri kullanılmış.
Ülkede 2009 yılında minare referandumu yapılmıştı
İsviçre yeni koronavirüsle mücadelede zorlu bir sınav veriyor. 31 Mart itibariyle toplamda 16 bin 176 vaka bildirilen, 373 kişinin de hayatını kaybettiği ülkede, iyileşenlerin sayısı ise 1823.
İsviçre’de 2009 yılında yapılan minare referandumunda, oy kullananların yüzde 57,5’i camilere minare konmasına karşı çıkmıştı. Bugün ülkede Zürih, Genova, Wangen ve Winterthur şehirlerinde olmak üzere yalnız dört minareli cami var.
Sonuç olarak salgınla ilişkilendirilen video eski tarihli. İddia yanlış bilginin yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.