İsveç hapishaneleriyle KYK yurtlarını kıyaslayan fotoğraf

İsveç hapishaneleriyle KYK yurtlarını kıyaslayan fotoğraf

Doğru Doğru

Bulgular

Solda yer alan görsel Zonguldak’taki KYK Yurdu.

Sağdaki görsel İsveç’te bulunan Kumla Hapishanesi’nden.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Türkiye’deki Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarla İsveç hapishanelerini mukayese eden fotoğraflar, son dönemde sık sık karşımıza çıkıyor. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunları ve konut kiralarındaki artış, görsellerin yeniden dolaşıma girmesinin nedeni. 

kyk iddia 27092021

Peki bu iki görsel, bahsi geçen kurumları ne ölçüde temsil ediyor? Tekil iki örneğe bakıyor olabilir miyiz?

Soldaki görsel Zonguldak’tan 

Fotoğrafların kaynaklarını ayrı ayrı arayacağız. Solda yer alan ve ranzaların bulunduğu fotoğraf Zonguldak’taki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne ait erkek öğrenci yurdunda çekilmiş. 

kyk zonguldak 24092021

Aynı görsel Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün resmi YouTube sayfasındaki bir videoda da kullanılmış. Yurdun tanıtımı yapılan videoda bu fotoğraf da gösteriliyor. Fotoğraftaki odada metal dolaplar, üç ranza ve tek bir masa görülüyor. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü maddi imkanlardan yoksun ve yüksek öğrenim gören gençleri desteklemek için 1961’de kurulmuştu. Kurumun çok sayıda kişinin bir arada ve ranzalarda kalmasına dayalı bir barınma sistemi var.

Zonguldak’takine benzer örnekleri pek çok ilde görmek mümkün. Ankara Tahsin Banguoğlu, Cebeci Erkek Yurdu, Adana KYK Yurtları ya da Eskişehir Bala Hatun Öğrenci Yurdu verilebilecek örneklerden. Yani görsel KYK yurtlarını temsil ediyor denebilir. 

kyk cebeci 24092021

Sağdaki görsel İsveç’ten 

İddiada yer alan sağdaki fotoğraf ise, İsveç’te yer alan Kumla Hapishanesi’nden. Fotoğraf hapishane yönetimi tarafından servis edilmiş ve Türkiye’de de yıllardır pek çok kıyas için kullanılıyor. Kumla Hapishanesi, internet sitesi aracılığıyla uzaktan da gezilebiliyor. 

Ülke suça karşılık ceza yerine “bakımı” önceleyen ülkelerden. 2014 yılında 56 hapishaneden dördü mahkum sayısının düşmesi nedeniyle kapatılmış, bu karar dünyada da büyük yankı uyandırmıştı. İsveç’te hapishaneler kişinin topluma uyumunu teşvik etmek ve hapis cezasının zararlı etkilerinden korumaya yönelik, bu nedenle hapis cezasına son çare olarak başvuruluyor. 

Ülkedeki diğer hapishanelerde de odalarda cam, çalışma masası ve tek kişilik bir yatak olduğu görülebiliyor. Yani bu görsel de, İsveç ceza infaz kurumlarının koşullarını temsil ediyor denebilir.