Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gelen iddiaya göre İstanbul’da cami olarak ibadete açılacak Kariye Müzesi’nin fresk ve mozaikleri kapatıldı. Bazı paylaşımlarda müzenin orijinal fresklerinin alçıpanla mı, alçıyla mı yoksa perdeyle mi kapatıldığı tartışıldı.
Fresk ve mozaikler perdeyle kapatıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen ve camiye çevrilmesine karar verilen Kariye Müzesi’nin fresk ve mozaiklerinin perdeyle kapatıldığı iddiası doğru. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat fresklerin ve mozaiklerin kapatıldığını içeriden çekilmiş bir fotoğrafla 27 Ekim tarihinde Twitter hesabından duyurdu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyla ilgili, fotoğraflara yansıyanın alçı olmadığını, otomatik perdeleme sistemi olduğunu açıklamış. Perde namaz saatlerinde bir düğmeyle 30 saniye içinde kapanıyor ardından tekrar açılıyor.
Sosyal medyaya yansıyan bazı fotoğraf ve videolarda da tarihi müzedeki tasvirlerin beyaz perdeyle kapatıldığı anlaşılıyor. Örneğin bir videoda Kariye’deki perde sisteminin nasıl çalıştığına dair detaylar yer alıyor. Uzaktan kumandayla otomatik perde sistemi kullanılmış. Üst kısmına da brandalı bir sistem kurulduğu belirtilmiş.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’un Fatih ilçesindeki Kariye Müzesi’nin 30 Ekim’de kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacağını duyurmuştu. Ancak hazırlıkların tamamlanmaması nedeniyle, Kariye’nin İslam ibadetine açılmasının ertelendiği bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kariye Müzesi’nin 21 Ağustos’ta Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek cami olarak ibadete açılmasına karar verildi. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye’nin (eski adıyla Chora) tarihi altıncı yüzyıla dayanıyor. Kariye’nin iç ve dış süslemelerinde Hristiyanlık tarihini, Hz. İsa ve Hz. Meryem’in hayatını anlatan çok sayıda fresk ve mozaik bulunuyor.
Kariye alan itibariyle büyük bir bina değil, sanatsal değeri açısından mühim bir bina. Camiye çevrildiğinde ciddi bir ibadet ihtiyacına yanıt vermeyecek olması, yapının zarar görecek olması, dönüşümün siyasi bir karar olması gibi nedenlerle, uzmanlarca eleştiriliyor.
Kariye İstanbul’un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilmişti. Camiye çevrilen yapıdaki freskler ve mozaiklerin bir bölümü o dönem sıvayla kapatılmıştı. 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen yapıdaki mozaik ve freskler, yeniden açığa çıkarıldı.