23 Haziran 2020 günü İstanbul’u etkisi altına alan kötü hava koşulları, sosyal medyada da etkisini gösterdi ve pek çok şüpheli görüntünün yayılmasına sebep oldu. Bu görüntülerden biri de Anadolu Yakası’nda Acıbadem Akasya AVM önünden çekilen fırtına görüntüleriydi. Bu video pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından güncel olduğu iddiasıyla paylaşıldı. Video bazı haber sitelerinde de yer aldı. Aynı görüntü 29 Kasım 2021 tarihinde şehirde yaşanan bir diğer fırtınada da dolaşıma girdi.
Ancak iddia doğru değil. Görüntüler 27 Temmuz 2017’deki fırtınaya ait.
Görüntüler Temmuz 2017 tarihli
Google’da anahtar kelimelerle basit bir arama yaptığımızda görüntülerin eski olduğunu öğreniyoruz. Videodaki görüntüleri tersten görsel aramayla arattığımızda da eski tarihli haberlere ulaşıyoruz. 27 Temmuz 2017’de İstanbul’da yaşanan fırtınadan Akasya AVM de etkilenmiş, görüntüler sosyal medyada ve pek çok haber sitesinde yer almıştı. Videonun eski tarihli olduğu bazı Twitter kullanıcıları tarafından da ifade edildi.
27 Temmuz 2017’de İstanbul’da yine bir fırtına yaşanmış ve Akasya AVM’nin ön cephesindeki tabeladan bazı parçalar kopmuştu. “Süper hücre bulut kütlesinin” neden olduğu şiddetli hava olaylarında çok büyük taneli dolu yağışı olmuş, ağaçlar yerinden sökülmüştü.
Sonuç olarak görüntüler güncel değil. 23 Haziran günü İstanbul’da bir fırtına yaşandı ve bazı yerlerde hortum ve sel meydana geldi. Ancak Akasya AVM önünden güncel olarak kaydedildiği iddia edilen bu video 2017 tarihli. İddia bu hâliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek gösterilebilir.