WhatsApp gruplarında dolaşıma giren ve Teyit’e ihbar olarak gelen bir ses kaydı, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde koronavirüs teşhisi konmuş bir hasta olduğunu iddia ediyordu. Ses kaydında hastanede çalışan birinden aldığı bilgileri paylaştığını ileri süren kişi, bir hafta önce hastanede kırmızı alarm verildiğini ve bir kadına koronavirüs teşhisi konduğunu belirtiyor; hastanın karantina odasında olduğunu, yaşayıp yaşamadığının bilinmediğini söylüyordu.
Ancak iddia doğru değil. Hastane ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastanede koronavirüs teşhisi konmuş bir hasta bulunmadığı bilgisini verdi.
Hastanede koronavirüs teşhisi konmuş hasta yok
Teyit’in ulaştığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, hastanede koronavirüs teşhisi konmuş bir hasta olmadığı bilgisini verdi. Görüştüğümüz yetkili, WhatsApp’ta yayılan ses kaydı hakkında soruşturma açıldığını da belirtti. Hastane iddialar üzerine, “yeni tip koronavirüs enfeksiyonlu veya şüpheli hiçbir hasta bulunmadığını” belirten bir açıklama dayayınladı.
Teyit’in ulaştığı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi de Ümraniye Hastanesi’nde veya ilçesinde tespit edilmiş Covid-19 vakası olmadığı bilgisini verdi. Görüşülen yetkili, koronavirüsle ilgili vatandaşların Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarını dikkate alması gerektiğini de dile getirdi.
Diğer yandan Emniyet Genel Müdürlüğü de yayınladığı basın açıklamasıyla “koronavirüs (Covid-19) ile ilgili salgının görüldüğüne dair gerçek dışı görüntü ve ses dosyalarını sahte hesaplar üzerinden yayarak kamuoyunu endişeye düşüren korku ve paniğe sevk eden paylaşımların tespit edildiği ve gerekli çalışmaların başladığını” duyurdu.
9 Mart itibariyle ülkede tespit edilmiş koronavirüs vakası yok
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter üzerinden de sosyal medyada yayılan farklı iddiaları yanlışlayan açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, 9 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında da, şu ana kadar ülkede teşhis edilmiş bir vaka olmadığını yineledi. Ayrıca Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili ses kaydına da değinerek iddiaların doğru olmadığını dile getirdi.
Bakan test yapılan kişilerde virüs çıkmadığını daha önce de açıklamış, umreden gelen 13 bin 834 kişinin sağlık muayenesinden geçirildiğini, dokuz kişide mevsimsel gribe rastlandığını, şüpheli görülen beş kişinin testlerininse negatif çıktığını duyurmuştu. Bakan, 8 Mart'ta yaptığı paylaşımla da Covid-19 vakası görülmüş 104 ülke arasında Türkiye'nin yer almadığını açıkladı.
Virüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu’ oluşturuldu. Kurulda, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden yetkililer var. Ayrıca Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde de Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi’nde 7/24 çalışan ekipler oluşturuldu. Yurtdışından dönenlerin, 14 günlerini evlerinde geçirmeleri de tavsiye ediliyor.
Türk Tabipler Birliği bünyesinde de ‘Yeni Koronavirüs İzleme Grubu’ oluşturuldu. Grup tarafından 9 Mart’ta yayınlanan açıklamada da Türkiye’de henüz tespit edilmiş koronavirüs vakası olmadığı bilgisi yer aldı: "Ocak ayı başından itibaren COVID-19 tanısı için test sadece Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılmaktadır ve henüz COVID-19 tanısı alan hasta olmamıştır."
Sonuç olarak İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde koronavirüs teşhisi konmuş hasta olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek.