İSKİ'nin rögar kapağında Arapça 'Allah' yazdığı iddiası

İSKİ'nin rögar kapağında Arapça 'Allah' yazdığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Kapaklar İmamoğlu döneminde üretilmemiş.

Sembol, üretici firmanın isminin kısaltmasını gösteriyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gelen bir gönderide, İSKİ’ye ait rögar kapaklarından birinde “Allah” yazdığı iddia edildi. Twitter’da 8 Kasım 2019’da paylaşılan gönderi, şimdiye kadar yaklaşık bin retweet ve 2 bin beğeni aldı. 

İddiayı Facebook’ta bir kullanıcı 13 Kasım 2019 tarihinde yeniden dolaşıma soktu ve bu gönderi de 200 kez paylaşıldı.

tweeet

Aynı iddia 12 Kasım 2019’da Twitter’da eski Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından da paylaşılınca, bazı kullanıcılar kapakların İmamoğlu döneminde yapıldığını iddia eden tweetler attı.

Adsız tasarım 1

Ancak iddia doğru değil. Kanalizasyon hatları üzerindeki rögar kapakları 2006 yılında üretilmiş ve kapağının üstündeki sembol, Mert Döküm isimli üretici firmanın baş harfleriyle tasarlanmış bir amblemden ibaret.

Kapaklar İmamoğlu döneminde üretilmemiş

Teyit, konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Mert Döküm’e ulaştı. Yapılan e-posta ve telefon görüşmelerinde şirket yetkilileri, kapakların 2006 yılında bir defaya mahsus üretildiğini ifade etti. Ekrem İmamoğlu ise 23 Haziran 2019’da tekrar edilen seçimlerle göreve geldi. Yani kapaklar İmamoğlu döneminde üretilmedi. 

Sembol firmanın kısaltmasını gösteriyor

Şirket yetkilileri rögar kapaklarının cıvata başlarına önceki yıllarda Mert Döküm firmasının kısaltması olarak “M D” harfleri konduğunu doğruladı. Ancak gelen tepki ve şikayetler üzerine firma kapaklarda bu sembolü kullanmayı bırakmış. İddiaların daha önce de gündeme geldiğini söyleyen yetkililer, 2017 yılında konuyu TBMM'ye de taşıdıklarını ve gerekli açıklamaları yaptıklarını belirtti. 

Milliyet’in 13 Ekim 2017 tarihli haberine göre de bu ibare, kapakları üreten firmanın baş harflerini gösteriyor. Haberde Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın iddiaya ilişkin ‘‘Oradaki yazı kapakları üreten firmanın baş harfleri aslında. Tersten bakıldığı zaman böyle bir anlam yüklenmiş’’ ifadeleri yer alıyor. 

Mert Döküm rögar kapaklarında kullanılan yeni logoyu da Teyit’e yolladı:

DSC02878DSC00372

İddiada geçen şirket sembolünü Arapça Allah yazısına benzetme durumu, sembol, cisim ya da nesneleri aslında olmadığı başka bir şeyle özdeşleştirme durumu olan ‘‘pareidolia’’örneği olarak düşünmek mümkün. 

Sonuç olarak, İSKİ’ye ait bir rögar kapağında ‘‘Allah’’ yazdığı iddiası doğru değil. Kapaklar 2006 yılında üretilmiş ve üstlerindeki sembol, Mert Döküm isimli üretici firmanın baş harflerini gösteriyor. Söz konusu iddia, hatalı bilginin yedi türünden biri olan ‘‘çarpıtma’’ya örnek.