İranlı çiftin sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığı iddiası

İranlı çiftin sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığı iddiası

Doğru Doğru

Bulgular

Ahmet Min Şirazi, verilen cezayı altı hafta önce sosyal medya hesabından doğruladı.

Konu hakkında yerel ve uluslararası basın kuruluşlarında haberler yayınlandı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan bir iddia, başörtüsünü çıkarma kararı alan eşini destekleyen İranlı eski boksör Ahmed Şirazi’nin, 74 kırbaç ile 16 yıl hapis cezasına mahkum edildiğini söylüyordu. Geçtiğimiz haftalarda Ahmed Şirazi etiketi kullanılarak, cezanın kaldırılması için uluslararası kurumlara çağrı yapan pek çok paylaşım yapıldı.

shiraz paylasim postu

Çift 2019 yılında İstanbul’da yaşamaya başladı 

Eski boksör olarak bilinen ve “Picasso Moi” lakabı ile anılan Ahmet Min Şirazi, verilen cezayı altı hafta önce sosyal medya hesabından doğruladı. İran’da sevdikleri, dostları ve evlerini bırakmış olsalar da, yeni bir hayata başladıklarını duyuran çift, günlük hayatlarından kareleri sosyal medya hesaplarından da paylaşıyor. 2019’da İran'dan ayrılan ailenin, o tarihten bu yana İstanbul’da yaşadığı bu hesaplardan da anlaşılabiliyor. 

Devrim Muhafızları tarafından iki kez sorgulandılar 

Basında yer alan haberlere göre eşi Şebnem Şahruki kamusal alanda baş örtüsünü çıkardığı ve bu görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştıkları için Şirazi dokuz, eşi de yedi yıl hapis cezası aldı. Davaya konu olan video ise 2016 yılında çocukları doğduğu zaman yayınlanmıştı. Devrim Mahkemesi bu içerikleri yolsuzluk ve fuhşu yaymak, kamu ahlakına hakaret, kaba ve müstehcen içerik yayınlamak olarak değerlendirdi

Yargıçlara göre Şirazi fuhşu kışkırttı ve fotoğrafların paylaşılması “rejime karşı bir propaganda” özelliği taşıyor. Çift İran’da Devrim muhafızlarınca iki kez sorgulanmıştı.

Genç kuşak 1979 kurallarına göre yaşamak konusunda isteksiz 

Ülkede gündelik hayatta kadınlar, saçlarının tamamını örtmeseler dahi, başlarında bir eşap bulundurmak zorunda. Bu kural turistik bölgelerde biraz daha esnek. Kadınların başörtüsü takması, 1979 İslam Devrimi’nden sonra zorunlu hale gelmişti.

2017 ila 2019'da kıyafet kısıtlamalarını protesto için başlatılan Beyaz Çarşamba eylemleri, yıl sonuna doğru okullara da yayıldı. Araştırmalar yeni kuşağın 1979’un kurallarına göre yaşamak istemediğini gösteriyor.