Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, İran’da gökyüzünden patlıcan yağdığı iddia edildi. 15 Mart 2020’de Twitter’da paylaşılan gönderi, yaklaşık 2 bin 200 beğeni ve 255 retweet aldı. Sputnik, iddianın sosyal medyada gündem olduğunu belirtirken Borsa Tek gibi siteler de iddiaya yer verdi.
Ancak iddia doğru değil. Video görsel efekt uzmanı Amin Taghipour tarafından dijital ortamda üretilmiş.
Video efektle üretilmiş
Video, görsel efekt uzmanı Amin Taghipour tarafından çeşitli efektler eklenerek üretilmiş. Amin Taghipour, Instagram hesabında videonun orijinal ve efekt eklenmiş versiyonlarını paylaşmış.
Amin Taghipour’un IMBD profilinden, Blade Runner, X-Men, Maymunlar Cehennemi gibi filmler için de görsel efektler yaptığı görülüyor.
Ayrıca video dikkatlice izlendiğinde, dördüncü saniyede araba kaputunun üstüne düşen patlıcanın altıncı saniyede aniden kaybolduğu görülüyor.
İran basını da videonun gerçek olmadığını, gökyüzünden düşen patlıcanların efekt kullanılarak yerleştirildiğini ifade etmiş.Malumatfuruş da videonun gerçeği yansıtmadığını söylemiş.
İran’da gökyüzünden patlıcan yağdığı iddialarıyla paylaşılan diğer video da Amin Taghipour tarafından üretilmiş. Bu video da diğeri gibi Amin Taghipour’un instagram hesabında bulunuyor.
Sonuç olarak iddia gerçeği yansıtmıyor. Gökten yağan patlıcanlar doğal değil, görsel efekt ürünü. İddia yanlış bilgi türlerinden manipülasyon ve hatalı ilişkilendirmeye örnek.