Sosyal medyada Dünya Sağlık Örgütü’nün “NeoCoV” adında yeni bir virüs keşfettiği iddia edildi. Bazı haber başlıklarında virüsün insandan insana bulaştığı, enfekte olan her üç kişiden birinin öldüğü öne sürülmüş.
NeoCov yeni bir virüs türü değil
NeoCoV Dünya Sağlık Örgütü’nün tespit ettiği bir virüs değil. İddia BioRxiv’de yayınlanan ve hakem onayında geçirilmemiş, ön baskı aşamasında olan bir çalışmaya dayanıyor.
Çalışmada NeoCoV’dan yeni bir virüs türü olarak bahsedilmiyor. NeoCoV, 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilen ve salgına neden olan MERS-CoV virüsü ile aynı aileden ve Güney Afrika’daki yarasalarda tespit edilmiş.
Virolog Semih Tareen, araştırmanın NeoCoV ve onun akrabası PDF-2180-CoV virüslerinin MERS’ten farklı, SARS-CoV-2 virüsüne benzer, yarasa ACE2 reseptörünü kullandığını, ancak insan ACE2’sine iyi bağlanamadığını açıkladı.
Yani virüs şu anda insanları enfekte edemiyor. Enfekte vaka kaydı da yok. Araştırmacılar virüsün insana bulaşması için mutasyona uğraması gerektiğini belirtmiş. Ancak insanları enfekte edecek şekilde mutasyon geçirirse, ölümcül olabileceği söyleniyor.
Tareen, doğada binlerce koronavirüs olduğunu, NeoCoV virüsünün ani bir salgın tehdidi teşkil etmediğini de belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü de, Rus Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, çalışmada tespit edilen virüsün insanlarda potansiyel tehlikesini belirlemek için daha fazla çalışma gerektiğini açıkladı.