Inari tilkisi adlı hayvanın gerçek olduğu iddiası

Inari tilkisi adlı hayvanın gerçek olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Inari tilkisi gerçek değil. Görsellerdeki hayvanlar bir sanatçının tasarladığı oyuncaklar.

Sanatçı bu eserlere “Inari Tilkisi” adını vermiş. Ancak gerçekte böyle bir tür yok.

Japon mitolojisindeki Inari, tilkilere binen bir tanrı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan görüntülerin Inari tilkisi adında bir türe ait olduğu iddia edildi.

inari tilkisi iddiasi

Inari tilkisi bir oyuncak

Görseller birkaç yıldır dolaşımda ve Inari tilkisine ait olduğu iddia ediliyor. Görüntüyü TinEye yoluyla eskiden yeniye aradığımızda, ilk görüntülerin “Santani dolls” (Santani oyuncak bebekleri) diye adlandırıldığını görmek mümkün. Bu kelimelerle arama yaptığımızda Rusya kökenli Santaniel adında bir oyuncak dükkanı karşımıza çıkıyor. Bu dükkanın internet sitesini ve Instagram profiline ulaşmak mümkün. Ayrıca bir DeviantArt hesabı da var. Bu adreslerden de anlaşılıyor ki, görüntüdeki “hayvan” aslında bir oyuncak ve gerçek değil.

inari tilkileri oyuncak

“Inari tilkisi” adı verilen oyuncakların 38 çeşidi bulunuyor. Her biri farklı hayvanlara benzemek üzere tasarlanmış. Açıklamalarına ise “Küçük bir Inari tapınağının yanında yaşayan tilkiler” yazılmış. Bunun nedeni Inari’nin Japon mitolojisinde tilkiye binen bir tanrı olması. Japonya’da tapınaklarda Inari ile bağdaştırılan birçok tilki heykeli var. Oyuncak sanatçısı da Inari tilkilerini buradan esinle yaratmış. Ürünler arasında Star Wars’tan Ewok ırkından esinlenilen “Uzay ayıları” gibi farklı karakterler de var. Sanatçı epey gerçekçi oyuncaklar üretiyor.

inari ve tilkileri

Paris’teki Musée Guimet’de bulunan Inari heykeli.

Dünyada kırka yakın tilki türü bulunuyor. Bu türlerden yalnızca 12 tanesi “gerçek” tilki cinsi sayılıyor. Kızıl tilki, bengal tilkisi ve kutup tilkisi gibi çeşitler bu tilkilerden olsa da, Inari ne bu 12 cinsten biri, ne de geri kalanından. Inari diye bir tilki türü yok.

Türkiye'de çoğunlukla kızıl tilkiler yaşıyor, nüfusları ise insan etkisinden ötürü giderek azalıyor. Tilkiler kürkleri için avlanıp öldürülüyorlar. Dönem dönem belli bölgelerde kısıtlansa da, tilki avına dönük genel bir yasak yok.

Snopes ve Hoax or Fact isimli doğrulama platformları da daha önce oyuncağın Madagaskar’da keşfedilen Güneydoğu Afrika Maymunu ve Inari tilkisi olduğuna dair iddiaları, Doğruluk Payı ise gerçekliğine dair iddiaları incelemişti.