IMF'nin Türk Devletleri Teşkilatı’nı ayrı bir devlet gibi değerlendirdiği iddiası

IMF'nin Türk Devletleri Teşkilatı’nı ayrı bir devlet gibi değerlendirdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

İddialarda yer alan tablo “Satın alma gücü paritelerine göre ülkeler listesi” başlığıyla Wikipedia’da oluşturulmuş.

Tabloda IMF’nin verilerinden yararlanılmış ancak IMF, Türk Devletleri’ni ayrı bir devlet olarak değerlendirmiyor.

IMF’nin veritabanında Türk Devletleri Teşkilatı’na rastlanmıyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir ekran görüntüsü ile Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türk Devletleri Teşkilatı’nı ayrı bir devlet olarak değerlendirip dünyanın altıncı büyük ekonomisi kabul ettiği iddia edildi.

turk devletleri teskilati imf iddia

Tablo Wikipedia’da hazırlanmış

Türk Devletleri Teşkilatı, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan arasında 2009 yılında imzalanan Nahçıvan Antlaşması ile kurulan bölgesel bir örgüt. Örgüt, Türk Devletleri Teşkilatı adını 2021 yılında İstanbul’da imzalanan antlaşmayla aldı. Teşkilatın amacı Türk devletleri arasında işbirliğini teşvik etmek.

Ancak bu örgüt tek başına bir devlet olarak değerlendirilmiyor. İddialarda yer alan tablo Wikipedia’da “Satın alma gücü paritelerine göre ülkeler listesi” başlığı altında yer alıyor. Buradaki tablo IMF’nin, Dünya Bankası’nın ve CIA’nin verileriyle oluşturulmuş

wikipedia ulkelerin satin alma paritesi

Wikipedia’daki aynı sayfanın İngilizce versiyonuna baktığımızda ise Türk Devletleri Teşkilatı’nın olmadığı görülüyor. Dolayısıyla tablo IMF tarafından oluşturulmamış. IMF’nin verilerinden yararlanarak kullanıcılar tarafından oluşturulmuş.

Öte yandan IMF, 190 ülkeden üyesi olan uluslararası bir kuruluş. IMF’nin internet sitesinde bu ülkeler arasında, Türk Devletleri Teşkilatı diye bir üye yer almıyor

IMF’nin veritabanında “ülke gruplarına” göre ayrı bir seçenek de yer alıyor. Ancak burada da Türk Devletleri Teşkilatı yok.

imf ulke gruplari

Dünya Bankası ve CIA’nin verileri arasında da Türk Devletleri Teşkilatı diye egemen bir siyasi yapıdan bahsedilmiyor.