İmam Osman Çilenti’nin ölümüne ilişkin iddialar

İmam Osman Çilenti’nin ölümüne ilişkin iddialar

Sonuçlandırılamadı Sonuçlandırılamadı

Bulgular

Teyit’in ulaştığı Siverek İlçe Müftülüğü konuyla ilgili sorulara bir yanıt vermedi. Ardından bir basın açıklaması yayınlanarak olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri konuyu basından takip ettiklerini, iddiayı araştırdıklarını, bu nedenle net bir bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Teyit’in ulaştığı Türk Diyanet-Sen Başkanı Nuri Ünal, konuyla ilgili aldığı bilgilerin, olayın basına yansıdığı gibi olmayabileceğini gösterdiğini söyledi.

Teyit'in ulaştığı Çilenti'nin yeğeni, konu yargıya taşındığından bilgi vermeyi reddetti.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir köyde imamlık yapan Osman Çilenti’nin ölümüyle ilgili iddialar bir süredir gündemde. İddiaya göre Çilenti’ye, Covid-19’dan hayatını kaybeden bir kişinin cenazesini yıkama görevi verildi ve koruyucu bir ekipman sağlanmadı. Olayın ardından, 16 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Osman Çilenti kendini karantinaya aldı ve yaptırdığı testin sonucu pozitif çıktı. 

18 Ağustos tarihinde ise WhatsApp üzerinden ilçe müftülüğü yetkililerine test sonucunu gönderdi, ancak yetkililer test sonucunu gösteren dokümanın elden teslim edilmesini istedi. Ayrıca Çilenti’nin, hakkındaki bir tutanak nedeniyle telefonla savunması alındı. Çilenti’nin eşi Hatice Çilenti, eşinin uygulanan mobbinge ve Covid-19’a dayanamadığı için kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği görüşünde. 

osman cilenti hakkindaki iddialar

Siverek Müftülüğü’nün soruşturması devam ediyor

Konu ilk olarak Yeni Yaşam gazetesinden Ferhat Çelik’in özel haberiyle gündeme geldi. Haberde 44 yaşındaki Osman Çilenti’nin Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Burçalık köyünde imamlık yaptığı bilgisi yer alıyor. Çilenti, Siverek Müftülüğü tarafından 15 imamla birlikte Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin cenazelerini yıkamakla görevlendirilmiş. 

İddialara göre, köylerden ilçe merkezine görevlendirilen tek kişi Çilenti’ydi. Eşi Rahime Çilenti’ye göre, buna sebep ise eşi hakkında açılan soruşturmalar. Rahime Çilenti, eşinin müftülükteki kimi usulsüzlüklere itiraz ettiği için baskıya maruz kaldığını iddia etmiş. İddialar arasında cenazelerin nasıl yıkanacağı hakkında eğitim verilmediği de var. Bir başka ve önemli iddia ise cenaze yıkanırken koruyucu ekipman sağlanmamış olması. 

Mil-diyanetsen (Manevi İlkeli Liyakatli Sendikacılık) de konunun gündeme gelmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na soruşturma talebinde bulundu

Müftülük yanıt vermedi 

Teyit, iddiaların sosyal medyada yayılmasının hemen ardından konuyla ilgili Siverek İlçe Müftülüğü’ne ulaştı. Ancak kurumda yetkili kimse olmadığı ve cevap verilemeyeceği söylendi. 

Ardından Siverek Müftülüğü 2 Eylül 2020 tarihinde hayatını kaybeden Osman Çilenti hakkında bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, ilde pandemi ile mücadelenin hazırlanan eylem planına uygun yürütüldüğü, sağlık personelinin yanında jandarma, polis, öğretmen, zabıta gibi birçok meslek grubunun pandemi kurullarınca alınan kararlar doğrultusunda kişisel koruma tedbirlerine uyduğu belirtilmiş. Müftülük, haberlerde yer alan sayının aksine Çilenti’nin 10 kişilik bir imam grubunun içinde yer aldığını, cenaze yıkama sürecinde de gerekli ekipmanın sağlandığı bilgisini paylaşmış. Çilenti’nin ne zaman ve nasıl Covid-19’a yakalandığının belirsiz olduğu, ancak ihmal ihtimaline karşılık soruşturma başlatıldığı da ifade edilmiş. 

Diyanet İşleri Başkanlığı da soruşturma başlattı

Teyit, soruşturma talebinde bulunan sendikalardan Mil-diyanetsen sendikasına da ulaşmaya çalıştı, ancak internet sitelerinde yer alan numaraya ulaşılamadı.

Konuyla ilgili ayrıntılı bir bilgi almak için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın basın birimine ulaşıldı.  Diyanet yetkilileri konuyu basından takip ettiklerini, iddiayı araştırdıklarını, bu nedenle net bir bilgi veremeyeceklerini söyledi. Diyanet’e e-posta yoluyla iletilen sorulara ise 9 Eylül 2020 itibariyle henüz yanıt alınamadı. 

Hürriyet’te yer alan bir habere göre ise, başkanlıktan bir yetkili olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, soruşturma sonucuna göre varsa ihmali olan kişiler hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını aktarmış.

Teyit’in bilgi almak için ulaştığı bir diğer kişi, Türk Diyanet-Sen Başkanı Nuri Ünal oldu. Ünal, konuyla ilgili aldığı bilgilerin, olayın basına yansıdığı kadar olmayabileceğini gösterdiğini, konuyla ilgili soruşturma başladığını söyledi. Ünal’a göre, Siverek Müftülüğü aslında doğrudan imam görevlendirmiyor. Bu emri kaymakamlık müftülüğe veriyor. Gerekli cenaze yıkama ekipmanını sağlaması gereken kurumlar da, hastaneler, belediyeler ya da kaymakamlıklar olmalı. 

Konuyla ilgili Osman Çilenti'nin yeğeni Hatice Çilenti'ye ulaşıldı, ancak Çilenti konunun yargıya taşınması nedeniyle daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.

Sonuç olarak, Siverek’te yaşanan konuyla ilgili soruşturma ve yargı süreci devam ediyor. Olayla ilgili yargı süreci sona erer ya da bu sırada yeni bir delile ulaşılırsa, analiz güncellenebilir. İddia bu haliyle eldeki deliller yetersiz olduğu ve konu yargıya taşındığı için “sonuçlandırılamadı” kategorisinde yer alıyor.