Illuminati isimli 1982 tarihli kart oyununun 11 Eylül gibi gelecekte yaşanacak olayları önceden bildiği iddia edildi.
Illuminati: The Game of Conspiracy (Komplo Oyunu) isimli oyun 1982 tarihinde Steve Jackson Games adlı oyun firması tarafından The Illuminatus! Triology adlı kitaptan esinlenerek satışa çıkarılmış.
Kitap, çeşitli komplo teorilerini konu edinen mizansen bir dille yazılmış, epik fantastik bir eser. Steve Jackson ve ekibi de benzer bir dille bir oyun oluşturma amacıyla yola çıkmış. Oyunun yapımcısı geleceği nasıl “tahmin ettiğiyle” ilgili komplo teorisyenlerinden aldığı sorulara “sizin kitaplarınızı okudum” diye cevap vermiş.
Kartlar komplo teorisyenleriyle dalga geçmek için hazırlanmış
1982 tarihli oyuna gelecek yıllarda New World Order (1994), Crime Lords (2004) adlı iki bağlı oyun daha eklenmiş. Brainwash (1985), Y2K (1999), Mutual Assured Distraction (2010), ve Bavarian Fire Drill (2007) adında da ek paketler yayınlanmış. İsimsiz ek paketler de mevcut. Hatta, bütün ürünlerin olduğu sayfada içinde “Illuminati” kelimesi geçen 30’un üzerinde ürün var. Ancak basın açıklamalarının yer aldığı ve yeni çıkacak ürünleri tanıttıkları sayfada, 2000 yılı sonrası oyunla ilgili herhangi bir açıklamaları olmadığı görülüyor. Buradan Illuminati oyununu takip etmek mümkün değil. Ancak site incelendiğinde 2018 yılında 110 kartlık yeni bir versiyon çıkacağına dair açıklama ve 2020 özelinde de koronavirüs tedbirlerini içeren yeni bir ek paket görülebiliyor. Bu paket yıl sonunda çıkarılmış ve çeşitli komplo teorilerine yer veriliyor, yani şirket komplo teorilerinin nabzını tutmayı seviyor.
Kartlarda önemi bilinen lokasyon ve isimlere yer verilmiş
Şirketin internet sitesinde oyunların kart listelerine yer veriliyor. Geleceği “tahmin ettiği” en çok konuşulan iki karta, yani “Pentagon” ve “Terrorist Nuke” kartlarına bakalım. Pentagon kartına 1982 tarihli ilk versiyonun listesinde yer verilmiş. Terrorist Nuke kartı ise 1994 tarihli New World Order’ın listesinde karşımıza çıkıyor.
Ancak kartlarda saldırı direktifi verilmiyor; kartların tek amacı oyundaki gruplara çeşitli güçler vermek. Ayrıca kartlarda yer verilen isimler ya da lokasyonlar bilinmeyen unsurlar değiller. Aksine her biri kartların basıldığı dönemde de stratejik öneme sahip yerlerdi. Komplo teorisyenlerinin bu mekanlar çevresinde teoriler üretmesi beklenmedik bir durum değildi. Yine kartlarda yer verilen tsunami gibi olayların 2011’de Japonya’da yaşananlarla ilişkilendirilmesi de böyle açıklanabilir.
Şöyle de düşünülebilir: Sırf kartlarda bu simgeler kullanıldı diye, oyun 11 Eylül saldırılarının komplo olduğunu gösteriyor sonucuna varılırsa, aksi yönde bir varsayım da geçerli olur. Yani kartların geleceği tahmin etmesinden ziyade, olaylar kartlardan esinlenmiş olabilir. Örneğin 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirilen El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in eşyaları arasından çıkan ve CIA’in internet sitesinde yayınladığı belgeler arasında, Illuminati isimli kart oyununun “geleceği tahmin ettiğine” dair bir makale de vardı. Bu dosyadaki bağlantılardan biri 11 Eylül saldırılarının kartlar tarafından bilindiğine dair bir makaleye de bağlanıyor. Yani saldırıyı gerçekleştiren grup, saldırı ardından kartlar hakkında çıkan haberleri takip etmiş. Bu bilgiden yola çıkarak bir varsayım kurulabilir, ancak bu da kanıtsız bir varsayım olarak kalacaktır.
Steve Jackson Games, Illuminati üzerinden bir şirket markası oluşturmuş durumda. Tasarımları ve oyunları benzer konseptler dahilinde satışa çıkarıldığı gibi, sitesinde de bu konuyla ilişkilendirilen semboller bulunuyor. Bu konuda gelen soruları yayınlayıp dalga geçer şekilde cevap vermeyeceklerini belirtiyorlar. Bu durum dikkat çekmiyor da değil. Firma, 1990 yılında bir kitaplarındaki içerikler sonucunda hacker oldukları şüphesiyle CIA tarafından baskına uğramış. Ancak birkaç yıl sonra federal mahkeme baskının yasadışı olduğuna kanaat getirmiş ve suçsuz oldukları ortaya konmuş. Saldırılarla alakaları olması durumunda, 11 Eylül’de birçok kayıp yaşayan ABD’nin aynı tutumu sergilemesi beklenebilirdi.