Haritanın illere göre en sevilen yazarları gösterdiği iddiası

Haritanın illere göre en sevilen yazarları gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Haritayı yayınlayan hesap parodi.

Haritada Konda araştırma şirketinin logosu Honda diye verilmiş.

Türkiye’de illere göre en sevilen yazarları gösteren bir araştırma bulunmuyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide Türkiye’nin “illere göre en sevilen yazarlarını” gösterdiği iddia edilen bir harita paylaşıldı. Haritada yer alan verilerin Türkiye’nin sosyal yapısı hakkında çıkarımda bulunmaya yarayabileceği de söylenmiş.  

nezih parodi en sevilen yazar iddiasi

İddiayı yayan hesap parodi

İddianın yayılmasına neden olan hesap incelendiğinde, Eylül ayında da “illere göre en sevilen hayvanları” gösterdiğini öne sürdüğü bir harita paylaştığı anlaşılıyor. Teyit bu iddiayı da incelemiş ve hesabın parodi olduğu sonucuna varmıştı

Paylaşımı yapan hesabın adı Nezih Onyekuru. Bu isimle ilgili Twitter hesabının bağlantıları dışında bir bilgi bulunmuyor. Profil fotoğrafı aratılınca da, Galatasaray’ın eski futbolcusu Henry Onyekuru ile soyadı ve saç benzerliği görülebiliyor.

onyekurular

Hesabın biyografisi ve kullandığı içerik türleri de, bir diğer popüler Twitter kullanıcısı Nezih Onur Kuru’nun hesabının parodisi olduğunu gösteriyor. Bu iki hesabı karıştıran Twitter kullanıcıları ve Nezih Onyekuru adlı hesabın parodi olduğu üzerine ekşisözlük’te de yazılmış.  

nezihler

İllere göre en sevilen yazarlar adlı bir çalışma yok

Türkiye’de illere göre en sevilen yazarları gösteren bir çalışma yok. Gönderide haritanın dayandırıldığı herhangi bir araştırma ismi bulunmuyor, ama görseldeki “Honda” ibaresi haritanın illere göre en sevilen hayvanları gösterdiği iddiasındaki gibi Konda Araştırma’nın logosu değiştirilerek oluşturulmuş

illere gore en sevilen yazarlar iddiasi

konda logosu

Aynı parodi hesabının “Honda” logosunu kullandığı “18-30 yaş arası gençlerin illere göre flört tutumu” adlı bir başka iddiası daha bulunuyor

Türkiye ne okuyor? 

İllere göre en sevilen yazarları gösteren bir araştırma olmasa da, internet üzerinden kitap satışı yapan Idefix sitesinin “Türkiye Ne Okuyor” adlı bir haritası bulunuyor. Harita Idefix kullanıcılarının altı ay boyunca satın aldığı kitaplar üzerinden elde edilen verilere dayalı. Idefix’in satışlarına göre Stefan Zweig, Zülfü Livaneli ve Yuval Noah Harari birçok şehirde en çok sevilen yazarlar arasında. Yani bu veriler de haritadakilerle uyuşmuyor. 

idefix turkiye ne okuyor

 

En çok edebi kitaplar okuyoruz

turkiyenin ne kadari okuyor

Okuyay Platformu ve Konda’nın Türkiye’nin 11 yıldaki değişimini ele aldığı Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019’a göre katılımcıların yüzde 38’i inanç ve ders kitaplarından başka bir şey okumuyor. Ayda bir kez kitap alanlar yüzde 20’lik dilimi oluştururken, yüzde 53 en son okuduğu kitabın ismini hatırlıyor. En sevilen yazarlara dair bir bilgi olmasa da Türkiye’de okumayı en çok tercih edilen kitap türleri yüzde 42 ile edebi kitaplar. Onu yüzde 34 ile dini kitaplar ve yüzde 19 ile ders kitapları izliyor. Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır’a göre en çok tercih edilen kitaplar tarih kitapları.

turkiye ne okuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2011 yılında yayınladığı Okuma Kültürü Haritası’na göre de düzenli olarak okunan yazarlar Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Canan Tan, Yaşar Kemal ve Dostoyevski. Okuma kültürü haritasına göre konu ve temaya göre iller ise aşağıdaki gibi. 

okuma kulturu haritasi

okuma kulturu haritasi 1

Teyit de hazırladığı bir dosya ile Türkiye'de kitaplar, okunma oranları gibi konulardaki şüpheli içerikleri incelemişti. Dosyada yer alan bir veride 2019'un ilk çeyreği tamamlanırken Türkiye'de üretilen kitap sayısı 71 milyon olarak belirtilmişti. Yani Türkiye nüfusunun 82 milyon olduğu göz önüne alındığında 11 milyon insana bir kitap bile düşmediği bir tablo söz konusu.

kisibasikitap

İlginizi çekebilir: Kitap Dosyası I: Kitaplar ve çevrimiçi yolculuğumuz

İlginizi çekebilir: Kitap Dosyası II: Basım ve satış oranlarıyla Türkiye’de kitap

İlginizi çekebilir: Kitap Dosyası III: Kitaba ne kadar zaman ve bütçe ayırıyoruz?

İlginizi çekebilir: Kitap Dosyası IV: Kütüphaneler hakkında bilmediklerimiz