İlkokullarda pandemi nedeniyle müzik ve resim derslerinin kaldırıldığı iddiası

İlkokullarda pandemi nedeniyle müzik ve resim derslerinin kaldırıldığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların 31 Ağustos’ta uzaktan eğitime, 21 Eylül’de de yüz yüze eğitime başlayacağını duyurdu.

21 Eylül’de takip edilecek “aşamalı ve seyreltilmiş” eğitimin ders içeriklerine ilişkin kesin bir karar yok.

Selçuk daha önce dört farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını, hibrit eğitim modelinin bunlardan biri olduğunu açıklamıştı.

Bu modele göre müzik ve resim dersleri müfredattan çıkarılmıyor, dersler uzaktan eğitimle verilmeye devam edecek.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Mart ayından bu yana pandeminin etkisi altındaki eğitim sisteminin önümüzdeki eğitim öğretim dönemini nasıl devam ettireceği merak konusu. Sosyal medyada paylaşılan iddialardan biri de pandemi nedeniyle üç güne düşecek olan haftalık eğitim süresinden çıkarılan derslerin, müzik ve resim olduğu yönündeydi.

meb 3 gun paylasim min

Ancak iddia doğru değil. Okulların 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacağı, 21 Eylül’den itibaren de “aşamalı ve seyreltilmiş” olarak yüz yüze eğitime geçileceği duyuruldu. Ancak bu sistemin detayları pandeminin gidişatına göre belirlenecek. İddia konusu sistem seçeneklerden biriydi, fakat bu alternatifte de resim ve müzik derslerine uzaktan devam edilmesi planlanıyor.

Önümüzdeki dönemin eğitim modeli içeriği kesinleşmiş değil 

İddiaya ilişkin anahtar kelimelerle arama yaptığımızda, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun sorularını yanıtladığı haberine ulaşıyoruz. Selçuk önümüzdeki dönemde okulların açılıp açılmayacağı, açılırsa nasıl olacağı gibi konularda pandeminin seyrine göre Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda karar vereceklerini belirtmişti. Bakan vaka sayısının kaç olması durumunda okulların açılacağı sorusuna ise “Bizim için bir rakam yok. Bilim Kurulu’nun tavsiyesine uyacağız. Ama her türlü ihtimale karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Birkaç senaryo üzerinde duruyoruz” şeklinde yanıt vermiş. Bakan Selçuk CNN Türk’te katıldığı yayında üzerinde çalıştıkları dört senaryo olduğunu fakat henüz kesin kararın verilmediğini hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Bilim Kurulu toplantısı ardından yaptığı açıklamada önümüzdeki dönem eğitimin hibrit mi yoksa uzaktan mı olacağının henüz netleşmediğini söylemişti

12 Ağustos’ta yapılan son toplantı sonrası ise yeni eğitim öğretim yılının 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılacağını, yüz yüze eğitime 21 Eylül'den itibaren "aşamalı ve seyreltilmiş" şekilde geçileceği duyuruldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, aşamalı ve seyreltilmiş eğitime yönelik soru üzerine ise, "Aşamalı ve seyreltilmiş derken, aslında belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından ve derslerin ve konuların seyreltilmesi, yani tam olarak içeriğin tümüyle yüz yüze aynı saat ve süre içerisinde değil de belirli konuların belirli noktalarının özellikle ve öncelikle işlenmesini kastediyoruz. Peki seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık nasıl giderilecek? Elbette uzaktan eğitimle, canlı dersler vasıtasıyla ve EBA televizyonları vasıtasıyla giderilecek." yanıtını verdi. "Hangi yaş gruplarında öncelikli olarak başlayacağı hususunu da yine bilim insanlarının tavsiyeleri doğrultusunda belirleyeceğiz. Zamanı geldiğinde bunu muhakkak suretle ayrıntılarıyla paylaşacağız." ifadesini kullandı. Yani henüz izlenecek eğitim modelinin ders içerikleri, hangi dersin yüz yüze hangilerinin okulda görüleceği konusu netleşmiş değil.

Bakan Selçuk 8 Eylül’de yaptığı son açıklamada “21 Eylül olarak belirlediğimiz başlangıç tarihinde, yüz yüze eğitim öğretime sadece -hâlihazırda zaten açık olan okul öncesi öğrencilerimiz ve okulla duygusal bir bağ kurma ihtiyacında olan birinci sınıf öğrencilerimizle başlayacağız. İlkokul birinci sınıf öğrencilerimiz uyum haftasında 1 gün, daha sonraki haftalarda ise haftada 2 gün olacak şekilde okullarımızda olacak. 21 Eylül'den itibaren geçecek üç haftanın sonunda diğer kademelerde ve sınıflarda eğitim-öğretime başlama konusunda süreci yeniden değerlendireceğiz.” dedi. Diğer sınıfların da kademeli şekilde yüz yüze eğitime başlayıp başlamayacağının ise ilerleyen haftalarda, pandeminin gidişatına göre kararlaştırılacağını belirtti.

Hibrit modelde sanat derslerine uzaktan devam edilecek

Eğitim modeline pandeminin izleyeceği seyir ve Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda karar verileceği hatırlatılmıştı. Ziya Selçuk, üzerinde durdukları dört farklı senaryo olduğunu ve her durumda okulların 31 Ağustos’ta açılacağını belirtti.

İddiaya konu model ile ilgili olarak ise “Daha önce açıkladığımız hibrit modele göre, yüz yüze ve uzaktan eğitim bir arada verilecek. Haftalık 40 saat olan ders saatleri düşürülecek. Ders saatlerinin 20 saat olması üzerinde duruluyor. Matematik, Türkçe, Fen gibi temel dersler okulda, yüz yüze verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim olacak. Sınıflar ikiye bölünecek. Bir grup pazartesi, çarşamba, cuma bir diğer grup ise salı, perşembe, cumartesi günleri okula gidecek” diye konuşmuş. Yani bu eğitim modeline göre resim ve müzik dersleri müfredattan çıkmayacak, uzaktan yapılacak.

Teyit’in ulaştığı Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi de bakanlığın Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda yüz yüze eğitimle ilgili tarihi 21 Eylül’e ertelendiğini, sürece pandeminin seyrini dikkate alarak devam ettirdiklerini hatırlattı. Son açıklamada bahsedilen aşamalı ve seyreltilmiş eğitim modelinin detaylarının henüz kesinleşmediğini, hangi derslerin ne şekilde görüleceğinin, hangi sınıfların okulda hangilerinin uzaktan eğitim alacağının ilerleyen günlerde netleşeceğini söyledi.

EBA sisteminin etkinliği tartışılıyor

Covid-19 salgını nedeniyle 16 Mart’tan bu yana okullar kapalı. Alınan tedbirler doğrultusunda ilkokul, ortaokul ve liselerde yüz yüze eğitim yapılamadı, eğitim dönemi Eğitim Bilişim Ağı (EBA) yoluyla uzaktan eğitim ile tamamlandı. Bir yandan yeterliliği ve ulaşılabilirliği konusunda öğrenciler ve eğitimciler tarafından eleştirilere maruz kalan EBA sistemine ilişkin endişeler devam ederken diğer yandan eğitime okulda devam edilmesi haline alınması gereken pandemi önlemlerinin yeterliliği tartışılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Eğitime okullarda devam edilmesi durumunda okullarda alınması planlanan sosyal mesafe ve hijyen önlemleri ise Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde açıklanmış.

Sonuç olarak iddia yanlış. Önümüzdeki dönem hangi eğitim modelinin benimseneceği henüz kesinleşmedi. Hibrit eğitim alternatifinde ise müzik ve resim dersleri müfredattan çıkarılmıyor, uzaktan veriliyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden çarpıtmaya örnek.

Güncelleme: 12/09/2020

Milli Eğitim Bakanı'nın 8 Eylül tarihli açıklaması eklendi.