Sosyal medyada paylaşılan ve 1 Haziran 2016 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan karara dayandırılan iddiaya göre, Türkiye’de bir iç karışıklık çıkması durumunda NATO 48-72 saat içinde Türkiye’ye izinsiz müdahale edebilir.
Karar böyle bir yetki vermiyor
İddiada, 2016/8858 sayılı bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe konulması kararlaştırılan “Çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev kuvvetinin faaliyetine ilişkin esaslar”dan bahsediliyor. Detaylar incelendiğinde, metnin NATO’ya Türkiye’ye müdahale yetkisi vermediği anlaşılıyor.
Karar, NATO kuvvetlerinden Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Kuvveti’nin sınır geçişleri, intikali ve konuşlanması, gerekli ev sahibi ülke desteğinin sağlanması ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin sunacağı katkı ve faaliyetlerine dair hususları düzenliyor.
Karar NATO üyesi herhangi bir ülkeye müdahale edilmesinden bahsetmiyor. Barış, kriz veya çatışma zamanlarında yapılacak eğitim, tatbikat ve harekatlar kapsamında Türkiye’de görevlendirilecek ya da Türkiye üzerinden üçüncü bir ülkeye intikal edecek kuvvetin faaliyetleri konu ediliyor.
Karar metninde Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Kuvveti de şöyle tanımlanmış:
Teyit'in görüştüğü Doç. Dr. Oktay Bingöl de bu kararın NATO'ya iç müdahale yetkisi vermediğini, NATO üyesi ülkelerde dışarıdan gelecek tehdit ve kriz durumlarında kuvvetlerin müdahalede bulunabileceğini söyledi. Ayrıca Bingöl, birliklerin, ülkeler kollektif savunma durumunda talepte bulunmasıyla harekete geçeceğini de vurguladı.
Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Kuvveti, NATO Mukabele Gücü’nün bünyesinde bulunan askeri güç. Birlik herhangi bir kriz anında NATO ittifakını savunmak için en geç 72 saat içinde harekete geçecek şekilde hazırda bekletiliyor.
Birliğe Türkiye de askeri personel desteği sunuyor. Ayrıca NATO üyesi ülkeler dönüşümlü olarak bu kuvvetin komutasını üstleniyor. Türkiye 1 Ocak 2022’de komutayı Fransa’ya devretmişti.
Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından da askeri güce dair paylaşımlara rastlanıyor.
İddiayı Malumatfuruş da inceledi.