Twitter’da gazeteci Ersoy Dede tarafından paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gelen bir iddiaya göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, selatin camilerinin temizliği, bakımı ve güvenliği gibi görevleri artık yerine getirmeyecek. Dede paylaşımında, İBB’nin sorumluluk alanı olan selatin camilerinin bakımından çekileceğini, bir ekran görüntüsüyle birlikte öne sürdü. Ekran görüntüsü alınan duyuru metninde, camiler projesinin Destek Hizmetleri Daire Başkanlığından, Kültür Varlıkları Daire Başkanlığına geçtiği, iş sözleşmelerinin de bittiği ifadeleri yer alıyor. İddia aynı zamanda İstanbul Kuşu ve Bilgehan gibi Twitter hesaplarından da paylaşıldı. Sadece Ersoy Dede’nin paylaşımı üç bine yakın kullanıcı tarafından retweet edilirken, beş binin üzerinde kullanıcı tarafından beğenildi.
İBB selatin camilerinin bakımından çekilmedi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sözcüsü Murat Ongun iddiaların yaygınlaşması sonrası Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Ongun, paylaşımında İBB’nin selatin camilerinin bakım ve temizliğinden çekildiği iddiasını reddederek, tarihi ve turistik öneme sahip camilerin bakımının İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığınca farklı ve bütüncül bir anlayışla yeniden ele alındığını ifade etti. Bunun için 195 cami temizlik personeliyle birlikte, 25 restorasyon işçisi ve usta, 12 restoratör, 25 mimar ve mühendis görev yapacak.
İBB, resmi internet sitesinde de iddialar üzerine bir açıklama yayınladı. “İBB, camilerin bakım ve temizliğini titizlikle sürdürüyor” başlığıyla yayınlanan açıklamada, kültür varlıklarının bakımında başlatılan yeni uygulamayla, daha önce 39 caminin temizlik işleri yapılırken, artık türbe, hazire, çeşme, anıt ve heykellerin de bakım kapsamına alındığı söylenmiş. ‘Önleyici koruma ve genel temizlik işleri’ adlı uygulama, 1 Ocak tarihinde başlamış. Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı'nın çalışmalar için 257 personel alımı yaptığı da belirtilmiş.
Teyit'in konuyla ilgili sorularına yanıt veren İBB yetkilisi, belediyenin cami bakım ve temizlik hizmetlerinden çekilmeyeceğini, bu işlevi kendi iştiraki olan Boğaziçi Yönetim şirketinin yerine getireceğini açıkladı. İnternet sitesinde yer alan açıklamada da bulunan kararın, 696 sayılı KHK kapsamında alındığı belirtiliyor. İlgili KHK'nın 20. ek maddesi belediyelere hizmet alımıyla ilgili bu hakkı tanımış. Buna göre belediyelerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler için, doğrudan hizmet alımı yapabilir ya da işi kendi şirketlerinden birine gördürebilir. İBB de bu maddeye dayanarak, camilerin bakımı için, kendi personelini ortağı olduğu Boğaziçi Yönetim üzerinden sağlayacak.
Öte yandan Teyit'in ulaştığı Ersoy Dede, iddia paylaşımında yer alan duyuruyu İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın, kendi bünyesinde çalışan işçilere yolladığını ve bir işçinin cep telefonundan kopyaladığını ifade etti. Ancak İBB basın birimi, Ersoy Dede’nin paylaşımında yer alan ekran görüntüsündeki duyurunun hiçbir şekilde belediyeden gitmediğini, yüklenici şirketin kendi çalışanlarına yolladığı bir duyuru mesajı olabileceğini belirtti. Yetkililer, çalışanların farklı şirketlerden işe alınmış olabileceğine değinerek, mesajın nereden yollandığını ise bilmediklerini ifade etti.
İddia metninde yer alan duyuru
Teyit, Kamu İhale Kurumu (EKAP) üzerinden Ekim, Kasım ve Aralık aylarında tarihi ve turistik öneme haiz (selatin) camilerin temizliğinden sorumlu yüklenici firmanın Flora Sosyal ve Destek Hizmetleri şirketi olduğu bilgisine ulaştı. Telefon yoluyla ulaştığımız şirket yetkilisi işçilere herhangi bir duyuru yollamadıklarını ifade etti. Şirketin sadece yüklenici olduğunu, tüm süreci belediyenin yürüttüğü bilgisini veren yetkili, firma olarak yalnız personel sağladıklarını ve iş takibini yaptıklarını ifade etti. Şirket yetkilisi, belediyenin yeni uygulamayla kendilerini bilgilendirmediğini, dolayısıyla personele bildirim yapanın da belediye olabileceğini savundu. Yetkili belediyeden işçilere mülakat daveti gittiği ve 256 çalışandan 110'unun işine devam ettiğini de açıkladı.
Müftülük: Hizmette aksama yok
Teyit, belediyenin camilerin bakımını aksattığı iddiasını soruşturmak için de İstanbul Müftülüğü ile görüştü. Müftülük yetkilisi, selatin camilerine sağlanan güvenlik ve temizlik hizmetlerinin, daha öncesinde de belediye tarafından verildiğini söyledi. Yeni düzenlemede tek değişenin konudan sorumlu daire başkanlığı olduğunu ifade eden yetkili, hizmetlerde herhangi bir aksama olmadığının da altını çizdi. Müftülük mülakata alınan işçilerden bazılarının emekli edildiği, bazılarının işten çıkarıldığı, bazılarının da işe devam ettiği bilgisini verdi.
İBB, camilerle ilgili açtığı ihalelere Ekim ayından itibaren yeni yaklaşımlar getirmişti. Önceki yıllarda 'Selatin Camilerin İbadete Hazır Halde Bulundurulması Hizmet Alımı İşi' olarak düzenlenen güvenlik, temizlik ve bakım hizmetleri alımı, yeni uygulamadan önce Eylül 2019 tarihinde açılan ihalede 'Tarihi ve Turistik Öneme Haiz Camilerin İbadete Hazır Halde Bulundurulması Hizmet Alım İşi' olarak değiştirilmişti.
Osmanlı döneminde zafer kazanan hükümdarlar tarafından inşa ettirilen camilere selatin camisi adı veriliyor. Bu camilerde hükümdarın namaz kılması için özel bir mahfil yer alıyor.
Sonuç olarak İBB’nin camilerin bakım ve temizlik gibi görevlerinden çekildiği bilgisi gerçeği yansıtmıyor. İBB bu görevleri artık taşeronla değil kendi şirketiyle yerine getirecek. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden çarpıtmaya örnek.