İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2 bin 500 İSMEK çalışanını işten çıkardığı iddiası

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2 bin 500 İSMEK çalışanını işten çıkardığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

2 bin 500 İSMEK çalışanı sözleşmesi 30 Haziran 2019 tarihinde biten yarı zamanlı öğretmenler.

Öğretmenler İBB ya da İSMEK tarafından değil, hizmet alım ihalesini 2016 yılında kazanan Beyaz Holding tarafından işe alınmış.

Yarı zamanlı öğretmenlerin sözleşmelerinin bitiş tarihi ile hizmet alım ihalesinin bitiş ve başlangıç tarihleri aynı.

Yeni yapılacak ihale süreci nedeniyle sözleşmesi biten yarı zamanlı öğretmenlerin sözleşmelerinin yenilenmemesi kararı alınmış.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada, 23 Haziran 2019 tarihinde yinelenen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı Seçimi sonrasında İmamoğlu’nun, İBB Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarında (İSMEK) çalışan 2 bin 500 kişiyi işten çıkardığı iddia edildi. Bir Twitter kullanıcısının İmamoğlu’nun seçim sloganına atıfta bulunarak paylaştığı iddia şimdiye kadar 7 binden fazla kişi tarafından beğenildi.

imamoglu 2500 ismek calisanini isten cikardi

Ancak, İmamoğlu’nun 2 bin 500 İSMEK çalışanını işten çıkardığı iddiası doğru değil. İmamoğlu, iddianın ortaya atıldığı 25 Haziran 2019 tarihinde mazbatasını henüz almadığı için İBB’ye bağlı olan İSMEK’te iddiaya konu olan işten çıkarmayı gerçekleştiremez. İddiaya konu olan 2 bin 500 İSMEK çalışanı ise sözleşmeleri biten yarı zamanlı öğretmenler. Sözleşmeleri üç senelik olan çalışanların sözleşme bitiş tarihi ise 30 Haziran 2019. Yani yinelenen seçimler öncesinde bu kişilerin sözleşme bitiş tarihleri belliydi.

İSMEK’te yarı zamanlı çalışan öğretmenlerin sözleşmesi sona eriyor

İSMEK’te yarı-zamanlı çalışan öğretmenlerin üç yıllık sözleşmeleri 30 Haziran 2019 tarihinde sona eriyordu. Kurum, 25 Haziran 2019 tarihinde WhatsApp üzerinden çalışanlarına gönderdiği mesajda, söz konusu yarı zamanlı öğretmenlerin sözleşmelerinin yenilenmemesine karar verildiğini belirtti.

ismek 2500 ogretmeni isten cikardi 30 Haziran 2019 tarihinde sözleşmesi biten öğretmenlerden biri, İSMEK’in sözleşmelerin yenilenmeyeceğini belirttiği WhatsApp mesajını Teyit’e gönderdi.

İSMEK, diğer adıyla İBB Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İstanbullulara ücretsiz sanat ve meslek eğitimleri veren bir yetişkin eğitimi kurumu. Kurumun işletmesi ihale yoluyla şirketlere veriliyor. Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yer alan bilgiye göre İSMEK’in hizmet alım işi 2011 yılından beri Beyaz Holding’e ait farklı şirketlerin bünyesinde gerçekleştiriliyor.

İSMEK’in en son hizmet alım işi ihalesi 12 Ağustos 2016 tarihindeki sözleşme ile yine Beyaz Holding’e bağlı Lapis Eğitim Organizasyon ve Sosyal Hizmetler Limited Şirketi ve Kare Eğitim İletişim Organizasyon Hizmetleri ve Gemi İşletmeciliği Limited Şirketi ortaklığına verilmiş. İhale, 1 Temmuz 2016 ve 30 Haziran 2019 tarihleri arasında geçerli. Yani, ihale ile iddiaya konu olan yarı-zamanlı öğretmenlerin üç yıllık sözleşmelerinin bitiş ve başlangıç tarihleri aynı.

2016 2019 ismek beyaz holding ihalesi

Kurum tarafından çalışanlara gönderilen mesajda bahsi geçen ve sözleşmelerin yenilenmemesinin sebebi olarak görülen ihale süreci yeni yapılacak ihale anlaşmasını ifade ediyor. Teyit’in ulaştığı Beyaz Holding yetkilisi, İSMEK’in iddiaya konu olan çalışanlarının sözleşme tarihleri ile aynı tarihlerde kurumun ihalesini almış olsa da, çalışanlar hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Yetkili, yeni ihale süreci ile ilgili bilgi vermezken, 8 yıldır her yıl aldıkları İSMEK hizmet alım ihalesine bu yıl girmeme ihtimalleri olduğunu ifade etti.

İSMEK ihale sürecinin uzamasını geciken seçimlere bağladı

İSMEK tarafından çalışanlara WhatsApp üzerinden gönderilen ikinci mesajda ihale sürecinin, değişen belediye başkanlığı nedeniyle durdurulduğu belirtildi.

ismek mesaji 545x1024

6 yıllık İSMEK öğretmeni Beyaz Holding bünyesinde sigortalandı

Teyit’in ulaştığı 2012-2018 yılları arasında İSMEK’te öğretmenlik yapan Ahmet Özbek, sosyal güvenlik priminin her yıl İSMEK ihalesini alan Beyaz Holding’e bağlı şirketler tarafından yatırıldığını söyledi. Özbek’in Teyit ile paylaştığı sigorta dökümünde, kendisine sigorta yapan şirketlerin listesi görülüyor. Dökümde Özbek’in İSMEK veya İBB tarafından sigortalandığına dair bir belge yer almazken, Beyaz Holding’e bağlı Kare Eğitim İletişim Organizasyon Hizmetleri ve Gemi İşletmeciliği Limited Şirketi, Etkin Eğitim Şirketi ve Lapis Eğitim Organizasyon ve Sosyal Hizmetler Limited Şirketi tarafından sigortalandığına dair bilgiler yer alıyor. Yani sigorta dökümünden de anlaşılacağı üzere, altı yıl boyunca hem yarı-zamanlı hem tam-zamanlı İSMEK’te öğretmenlik yapan Özbek, İSMEK veya İBB çalışanı olarak değil, Beyaz Holding çalışanı olarak sigortalandı.

ahmet ozbek sigorta dokumu

İşyeri unvanlarının karşısında yazan işyeri numaraları, Özbek’in sigorta dökümünde aratıldığında başka bir veri ortaya çıkıyor. 2016 yılına kadar Özbek, her yıl İSMEK’in hizmet alım ihalesini alan Beyaz Holding tarafından ihale süreci ile aynı tarihlerde bir yıllık sözleşme ile sigortalanıyor. Ancak, Özbek her yıl bir yıllık sözleşmesine rağmen 9 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkartılıyor.

Örneğin, Özbek’in sigorta dökümünde 1 Eylül 2013 tarihinde Etkin Eğitim ŞTİ. ve Lapis Eğitim ŞTİ. ortaklığında sigorta girişinin yapıldığı görülüyor. Ancak, Özbek 30 Haziran 2014 tarihinde sigortadan çıkartılıyor.

ahmet ozbek ssk dokum

Aynı tarihlerde İSMEK’in hizmet alım ihalesi de Özbek’in sigorta dökümünde de görüldüğü üzere kurum çalışanlarının sigorta primlerini ödeyen Etkin Eğitim ŞTİ. ve Lapis Eğitim ŞTİ. ortaklığı.

ismek ihale 2013 2014

Beyaz Holding ile ilgili haberler daha önce de çıkmıştı

Beyaz Holding, 1998 yılında Beyaz İletişim Tanıtım Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adıyla İstanbul’da kuruldu. Ancak holding, 2004 yılında adını değiştirerek Beyaz Holding Anonim Şirketi olarak çalışmalarını sürdürdü. Holdingin şu anki yönetim kurulu başkanı aynı zamanda Kanal 7’nin de yönetim kurulu başkanı olan Zekeriya Karaman. Yönetim kurulu üyelerinden İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve Zahid Akman ise Kanal 7 ve Ülke TV gibi kanalların bağlı olduğu Mepa Medya Anonim Şirketi ve Hayat Görsel Yayıncılık Anonim Şirketi yönetim kurulu üyeleri.Ayrıca Mustafa Çelik’in kızı Sena Nur Çelik Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili. Holdingin diğer bir yönetim kurulu üyesi ise eski Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Eski Başkanı olup şu an Kanal 7 Genel yayın Yönetmeni olarak görev yapan Aykut Zahid Akman.

Beyaz Holding 8 yıldır İSMEK hizmet alım ihalelerinin tek sahibi. Holding bu unvanı ve ihale bedelleri ile birçok kez gündeme gelmiş.

İmamoğlu mazbatasını 27 Haziran 2019’da aldı

23 Haziran 2019 tarihinde yapılan İBB Başkanlığı Yineleme Seçimini Ekrem İmamoğlu kazandı ancak iddianın ortaya atıldığı tarihte İmamoğlu henüz mazbatasını almamıştı. Marmara Belediyeler Birliği’nin Nisan 2019 tarihinde yayınladığı “Yeni Seçilen Belediye Başkanı için Kısa Rehber”de yeni seçilen belediye başkanını mazbatasını almadan göreve başlayamayacağını belirtmiş. Yani, İmamoğlu iddianın ortaya çıktığı 25 Haziran 2019 tarihinde henüz mazbatasını almadığı için İBB’ye bağlı İSMEK’te karar yetkisine sahip değildi.

İmamoğlu başkan olduktan sonra konuyu inceleyeceklerini söyledi

Ekrem İmamoğlu, 26 Haziran 2019 tarihinde HaberTürk TV’de katıldığı Türkiye’nin Nabzı programında konu ile ilgili sunucu Didem Arslan’ın sorusunu cevapladı. Mazbatayı aldıktan sonra konuyu inceleyeceklerini söyleyen İmamoğlu, “Hukuksuz, adalet olmayan bir uygulama varsa elbette müdahale ederiz” dedi.

Sonuç olarak, İBB Başkanı seçilen İmamoğlu’nun İSMEK’te çalışan 2 bin 500 kişiyi işten çıkardığı iddiası doğru değil. İmamoğlu, iddianın ortaya çıktığı tarihte henüz mazbatasını almadığı için İBB’ye bağlı İSMEK’in yönetiminde söz sahibi değildi. İşten çıkarıldığı iddia edilen çalışanlar ise sözleşmeleri 30 Haziran 2019’da sona eren yarı zamanlı öğretmenler. Bu iddia yanlış bilginin 7 yaygın türünden çarpıtmaya örnek olarak gösterilebilir.