Türkiye'deki sığınmacı ve mülteciler sık sık yanlış bilginin konusu oluyor. Son olarak sosyal medyada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Türkiye’de yaşayan 9 milyon Suriyeli mültecinin ihtiyacının karşılandığını açıkladığı iddia edildi. 9 milyon sayısı, ülkede yaşayan mültecilerin sayısına dair güvensizliğin onaylanması gibi anlaşıldığından hızlıca yayıldı.
Akar 9 milyon sayısıyla Suriyedekileri de kastediyor
İddia Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 18 Kasım 2021 tarihinde Erciyes Üniversitesi Kültür Merkezi ve Erciyes Üniversitesi 2021-2022 Eğitim Öğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmaya dayanıyor. Akar’ın konuşmasının kaydına Erciyes Üniversitesi’nin YouTube kanalından ulaşabiliyoruz. Kaydın 49.30’uncu dakikasından sonra Akar ilgili kısımda şunları söylüyor:
“Suriye ve Irak'ın kuzeyinde icra ettiğimiz başarılı operasyonlarla, hudutlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlarken, güney sınırlarımızda kurulmak istenen terör koridorunu engelleyerek buna asla müsaade etmeyeceğimizi çok net ortaya koyduk. Aynı zamanda 1 milyondan fazla Suriyeli kardeşlerimizin evlerine, topraklarına güvenli bir şekilde dönmelerini sağladık. Halihazırda hepimizin bildiği gibi ülkemiz, yurtiçinde ve Suriye'de yaklaşık olarak 9 milyon Suriyelinin insanı ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu operasyonlar yapılmasaydı ülkemiz ve bölgemiz çok daha büyük tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya kalacaktı.”
Hulusi Akar’ın bahsettiği Suriyeliler, salt Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler değil. Akar, hem yurtiçinde hem Suriye'de bulunan Suriyelilere yapılan insani yardımlardan söz ediyor. Türkiye’nin Suriye’ye insani yardım yaptığı da biliniyor. Bu insani yardımlar genellikle Kızılay üzerinden ulaştırılıyor.
Kızılay yardımları Türkiye Suriye sınırında bulunan 14 sınır kapısı aracılığıyla gönderiliyor. Kızılay özellikle Barış Pınarı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine düzenli destek sağlandığını söylemişti. Örneğin 2019 yılında Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından Bab, Çobanbey ve Azez’deki ihtiyaç sahibi Suriyelilere kıyafet, gıda ve hijyen malzemesi yardımı yapılmıştı.
“Suriye’de milyonlarca insan yardıma muhtaç”
Ağustos 2016’dan bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeyini kontrol ediyor. Kuzey Suriye’de Afrin, el-Bab, Azaz, Cerablus, Jinderes, Rajo, Tel Abyad ve Ras al-Ayn gibi şehirlerin yanı sıra binlerce bölge yer alıyor. Suriye’nin Temmuz 2021 itibariyle nüfusu tahmini 20 milyonun üzerinde.
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık Mart 2021’de yaptığı açıklamada, Suriye’de 13,5 milyon Suriyelinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 2 buçuk milyon çocuğun okula gidemediğini, 6 milyon kişinin de barınmaya muhtaç olduğunu söylemişti. Kızılay yardımlarının Suriye içine uzandığını 4 milyon insana koruma desteği sunulduğundan söz etmişti. Kınık’ın açıklamasına göre Kızılay son 10 yılda Suriye’ye 8 milyon gıda kolisi, 65 milyon battaniye, 3 milyon kişisel koruyucu hijyen kiti ulaştırmış. Yine son 10 yılda Suriye’ye sınır ötesi operasyonlar için yaklaşık 3 milyar 540 milyon liralık yardım ulaştırıldığını açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler ve birçok insani yardım kuruluşu Suriye için insani yardım çağrılarında bulunuyor.
Türkiye’deki Suriyeli mülteciler
Ekim 2021 verilerine göre Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeli mülteci sayısı 3 milyon 723 bin 674. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye içindeki Suriyeli mültecilere düzenli destek sağlandığını belirtmişti. Türkiye’de geçici koruma altında yaşayan Suriyeliler Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sosyal Uyum Yardımı kapsamında sağlanan fonlarla destekleniyor. Bu destekler Kızılay Kart aracılığıyla da Suriyelilere ulaştırılıyor. Ayrıca Türkiye’de Suriyelilere illerde bulunan valilikler ve belediyeler aracılığıyla da sosyal yardımlarda bulunuluyor.
Kızılay Başkanı Kınık, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kamu hizmetlerinin maliyetlerinin 40 milyar doları bulduğunu söylemişti.