Honda'nın Facebook'ta çekilişle araba vereceği iddiası

Honda'nın Facebook'ta çekilişle araba vereceği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Honda Civic Club ismiyle açılan Facebook sayfası resmi değil.

Honda’nın resmi Facebook sayfasının adı, Honda Türkiye.

Honda Civic Club, oltalama yöntemiyle kullanıcıları aldatıyor.

Teyit'in bilgi almak için ulaştığı Honda Türkiye yetkileri de bahsi geçen sayfanın Honda Türkiye ile resmi bir bağlantısı olmadığını ve böyle bir çekilişin bulunmadığını söyledi.

Facebook’ta paylaşılan gönderilerde, Honda’nın Facebook’ta düzenlediği çekilişle 300 araba vereceği öne sürüldü. İddiaya göre yorumlara “bitti” yazan kullanıcılar, araba kazanma şansı yakalıyor.

honda araba cekilisi iddiasi

Honda Civic Club taklit bir hesap

Honda Civic Club isimli Facebook sayfası, 29 Haziran 2022’de Walmart Fans ismiyle açılmış ve ismi 8 Aralık 2022’de değiştirilmiş. Hesabı yönetenlerin ülkeleri arasında Endonezya bulunuyor. Hesabın açılma tarihinin yakın olması ve isminin geçtiğimiz ay değiştirilmesi şüphelenmek için önemli bir gösterge.

honda civic club

Hesap, 8 Aralık 2022’de benzer bir araba çekiliş gönderisini İngilizce olarak da paylaşmış. Bu kez kullanıcılardan, yorum olarak “done” yazması bekleniyor. Bu gönderide, kullanıcılar güvenilir olmayan başka bir siteye yönlendiriliyor ve burada kişisel bilgileriyle giriş yapmaları bekleniyor. 

honda civic sayfasi yorum

Honda’nın resmi Facebook sayfasının adı, Honda Türkiye. Yani Honda Civic Club isimli sayfa, resmi bir hesap değil ve Honda Türkiye’yi temsil etmiyor.

Ayrıca Honda Türkiye’nin 300 arabalık bir çekiliş yaptığına dair basına yansıyan güvenilir bir haber ya da basın açıklamasına da ulaşılamıyor. Resmi sosyal medya hesaplarından ve internet sitesinden de böyle bir çekiliş duyurusuna rastlanmıyor.

Bu durum, sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan “phishing” yani oltalama yöntemlerine bir örnek. Bu içerikler kullanıcılara çekiliş ya da hediye gibi belli bir vaat sunarak içeriğe tıklamaları olarak tasarlanıyor. Bir tür siber dolandırıcılık yöntemi olan oltalamayla kötü niyetli kişi veya sayfalar, resmi kişi ya da kurumları taklit ederek kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor. 

Bu tür tık tuzaklarından kaçınmak ve yapılan paylaşımlara itibar etmemek en kesin çözüm. Söz konusu kişi ya da kurumun resmi bir sayfa olduğunu doğrulamak ya da konuya dair güvenilir kaynaklardan bilgi almaya çalışmak gerekiyor.

Teyit'in bilgi almak için ulaştığı Honda Türkiye yetkileri de bahsi geçen sayfanın Honda Türkiye ile resmi bir bağlantısı olmadığını ve böyle bir çekilişin bulunmadığını söyledi.

Teyit, benzer olarak Beyaz eşya markası Beko'nun Facebook’ta bedava buzdolabı dağıttığı iddiasını da yanlışlamıştı

Güncelleme: 12/01/2023

Honda Türkiye'nin açıklaması eklendi.