Hollanda’dan olduğu iddiasıyla paylaşılan ekolojik köprü

Hollanda’dan olduğu iddiasıyla paylaşılan ekolojik köprü

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf Hollanda değil, Singapur’dan

Köprü otoyolun ismini taşıyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medya platformlarında zaman zaman paylaşılan bir fotoğraftaki ekolojik köprünün Hollanda’dan olduğu iddia edildi. 

ekolojik kopru 05012021 1

Köprü BKE otobanı üzerinde yer alıyor 

Ancak tersine görsel arama yöntemiyle aradığımız fotoğrafın Hollanda değil Singapur’da çekildiğini görüyoruz. Hatta kaynakta ekolojik köprünün yapımı öncesindeki ülkede yaşanan tartışmalara da yer verilmiş. Singapur’da 1968 yılında tamamlanan BKE otoyolu üzerinde yer alan ekolojik köprü, otoyol nedeniyle bölünen Bukit Timah Doğa Koruma Alanı ve Central Catchment Doğa Koruma Alanını birbirine bağlamak için inşa edilmiş. 

62 metre uzunluğundaki köprüden, özellikle nüfusu tehlike altında olan pangolinlerin geçmesi doğal yaşam koruyucularını sevindiren gelişmelerden. 

Köprü 2013 yılında açılmış olsa da açılış tartışması 1994 yılına kadar uzanıyor, inşa etmek için halkı ikna etmek kolay olmamış. Proje 2005’te halkın da razı olması sonucu hükümet tarafından kabul edilmiş. 

ekolojik kopru 05012021 2

ekolojik kopru 05012021 3

Köprü, otoyolun ismini taşıyor 

Yolun uydu görüntüsüne de bakıldığı zaman, iddiada kullanılan görsel ve köprü şeklinin içe doğru dönük olması nedeniyle uyumlu olduğunu söyleyebiliyoruz. Yine uydu fotoğraflarından ulaştığımız Eco-link BKE ismi ise, otoyolla uyumlu, yani köprünün ismi de üzerinde bulunduğu yolun ismini taşıyor. Singapur ikinci ekolojik yaşam köprüsünü yakın zamanda açtı, fakat üzerinden bu kez sadece hayvanların geçmesi gerektiği konuşuluyor. Bir ekolojik yaşam köprüsünün insanların geçişine de açık olması yaban hayvanlarını uzaklaştırabiliyor. 

Doğrulama platformu Malumatfuruş da konuyla ilgili bir tweet attı ve takipçilerine fotoğrafın Hollanda değil Singapur’dan olduğunu duyurdu. India Today de fotoğraf hakkında bir yazı yayınladı. 

Hollanda 50 köprü hedefliyor 

İddiada ismi geçen Hollanda’da ise planlananlarla birlikte neredeyse 50 yaban yaşam köprüsü olması hedefleniyor. Bu köprüler Türkiye’de de kullanılıyor. Türkiye ekolojik köprü sayısını yediye çıkarmayı hedefliyor. İlk  ekolojik köprü ise yapımı zaman zaman eleştirilen 3. Köprü güzergahındaki Kuzey Marmara Otoyolu üzerine inşa edilmişti.  

ekolojik kopru 05012021 4

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı.

Köprüler bölge ekosistemiyle uyumlu olmalı 

Yaban yaşam koridorları zaman zaman insanların da kullandığı bir hale bürünebiliyor, bu durum yaban hayatın o alandan uzaklaşması anlamına geliyor. Bölge ekosistemine ait türlerin geçişi için aracı köprüleri eleştiren bir argüman, yolun istilacı türlere de kapıyı açtığını savunuyor. Bir başka argüman ise örneğin bir ayının kullandığı yol keçi tarafından kullanılmadığını belirtiyor. Bu yüzden yollar mümkün olduğunca geniş ve bitki örtüsü açısından ekosistemin izin verdiği ölçüde çeşitli olmalı. Faydaları arasında ise yolun maliyetini artırmış olsa da olası trafik kazalarının azalması sayılıyor. 

Yaban yaşam iklim krizini engellemek için korunmalı 

Yol yapımı gibi sebeplerle bölünen ekosistem alanlarının ormansızlaştırmayı tetiklediğini söylemek mümkün, ormansızlaştırmanın iklim krizi üzerindeki payı yüzde 17 oranında.  WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) biyoçeşitlilik kaybının önüne geçmek için iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu, biyolojik koridorların korunması ve eski haline getirilmesi, yaban türlerin populasyonları üzerinde ilave baskı oluşturmayacak bir “yeşil kalkınma” teşvikine önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.