Sosyal medyada bir süredir “bukalemunun renk değiştirme hızı” metniyle yayılan bir videoda, renkli kalemlere tırmanırken hızla renk değiştiren bir bukalemun olduğu görülüyor.
Yüksek etkileşime sahip videonun orijinal versiyonuna ulaşmak için, aldığımız ekran görüntülerini tersine aratıyoruz. Videoyu #chameleon etiketiyle paylaşan Instagram’daki bir sayfa, gönderinin yorum kısmına videonun sahibi olan pardalischamereon’u etiketlemiş.
Bukalemun Dali’nin hikayesi
Dali isimli evcil bukalemunun videolarını paylaşan hesap, Dali’nin boyama kalemlerine tırmanırken renk değiştirdiği videoyu “kompozit video” (composite video) açıklaması ile paylaşmış. Gelen yorumlar üzerine de, videoda Adobe Premier Pro ile oynadığını açıklamış.
Sosyal medyada bukalemunların renk değiştirdiğini iddia eden viral videolarla ilk defa karşılaşmıyoruz. Ray-Ban’in 2009 yılında yayınladığı bir reklamda kullandığı renk değiştiren bukalemun, bu doğal fenomenin Yalansavar, Snopes gibi organizasyonlar tarafından da sorgulanmasına neden olmuştu. Çünkü bukalemunların renk değiştirme özelliği hakkında birçok yanlış bilgi mevcut.
Kamuflaj ve ötesi
Bukalemunların kamuflaj amacıyla üstünde durduğu yerin rengine dönüştüğü düşünülse de, ne bu renk değiştirmelerinin tek sebebi, ne de bu derece hızlı bir kamuflaj söz konusu.
Bukalemunların renk değiştirebildiği bir gerçek, ancak bu değişiklik mütevazı ölçülerde oluyor. Canlı çiçeklerin rengini alamasalar da, bulundukları ortama uyum sağlayabiliyorlar. Renk değiştirme becerileri, zehir gibi başka bir savunma aracı olmayan bu canlıların hayatta kalmalarına destek oluyor.
Her türlerinde değil, ancak panter bukalemunlarda canlı renkler görülüyor. Bölge savunması ve partnerin dikkatini çekmek için 20 saniye içerisinde çarpıcı renklere bürünüyorlar.
2016 yılındaki bir araştırmaya göre sakallı ejderler de vücut ısılarını dengelemek için renk değiştirebiliyor. Stuart-Fox, bu durumun metabolizma yoluyla vücut ısısını sağlayamayan “ectotherm” kategorisindeki bukalemunlar için de geçerli olabileceği kanısında.