Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, fotoğrafın Hindistan’da bir camiye Müslümanları aşağılamak için kasten domuz salındığını gösterdiği iddia edildi. 8 Mart 2020’de Facebook’ta paylaşılan gönderi, yaklaşık 2 bin kez paylaşıldı.
Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf 2018 yılında Malezya’da çekilmiş. Fotoğraftaki yaban domuzu da camiye kasten sokulmamış, kendi girmiş.
Fotoğraf Hindistan değil Malezya’dan
Fotoğrafı tersine görsel arama ile arattığımızda, 2018’de Malezya’da yaşanan bir olayı gösterdiğini buluyoruz. The Star, Tribun Medan ve Daily Mail gibi haber sitelerinde yer alan bilgiye göre, Malezya’nın Selangor bölgesindeki Sungai Plong Camisi’nde, ibadet sırasında bir yaban domuzu camiye girdi. Hayvan, 30 dakika sonra camiden çıkarıldı ve av tüfeği olan biri hayvanı vurarak öldürdü.
Daily Mail’de olay anında farklı açılardan kaydedilmiş fotoğraflar da yayınlanmış. Tomo News Endonezya, Malezya’da yaşanan olayla ilgili bir animasyon da hazırlamış.
Kaynak: Daily Mail
Çeşitli haber sitelerinde olayın geçtiği yer olarak belirtilen Sungai Plong Cami’ne Google Haritalar üzerinden ulaşılabiliyor. Buradaki görsellerdeki detaylar, örneğin halıların rengi ve caminin mimarisi, iddiadaki fotoğrafla uyuşuyor.
Kaynak: Daily Mail
Fotoğraf daha önce de dolaşıma girmiş
İddiada yer alan fotoğraf, daha önce benzer bir iddia ile Bangladeş’te de dolaşıma girmiş. Doğrulama platformları The Boom ve AFP Hindistan, olayla ilgili yayınladıkları analizlerde, görüntülerin Hindistan’dan değil Malezya’dan olduğunu belirtmiş.
Yaban domuzlarının yaşam alanlarına inmesi, Türkiye’de de görülmemiş değil. 2014’te boğazı yüzerek geçen bir yaban domuzu, Bebek'te bir yalının bahçesine girmişti. O günlerde yaban domuzlarının 10 gün içinde üç kez şehir merkezinde görüldüğü belirtilmişti.
Hindistan’da onaylanan yeni vatandaşlık yasası sebebiyle, Hindu ve Müslüman halk arasındaki gerginlik artmış durumda. Yayın akışında Hint dizileri de bulunan Kanal 7’ye yönelik tepkiler, son zamanlarda bu nedenle arttı.
İlginizi çekebilir: Hindistan'da Müslüman bir kadının çocuğuyla birlikte diri diri toprağa gömüldüğü iddiası
Sonuç olarak iddia doğru değil. Fotoğraf, 2018’de Malezya’da yaşanan bir olayı gösteriyor. İddia, hatalı ilişkilendirmeye örnek.