⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Hindistan’da bir çocuğun Müslüman olduğu için duvara asıldığı iddiası

Hindistan’da bir çocuğun Müslüman olduğu için duvara asıldığı iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf, Pakistan’da babası tarafından öldürülen bir bebeği gösteriyor.

Ölen çocuğun annesi Parveen Mai’nin şikayeti üzerine polisin babayı tutukladığı belirtiliyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, fotoğrafın Hindistan'da bir çocuğun Müslüman olduğu için duvara asıldığını gösterdiği iddia edildi. Facebook’ta paylaşılan gönderi, yaklaşık bin 200 kez paylaşıldı. Aynı iddia, bazı internet sitelerinde de konu edildi.

facebook hindistanda musluman oldugu icin oldurulen cocuk iddiasi

Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf, Pakistan’da babası tarafından öldürülen bir bebeği gösteriyor.

Fotoğraf Pakistan’dan

İddiada yer alan fotoğrafı tersine görsel arama yöntemi ile aradığımızda, fotoğrafın Pakistan’da babası tarafından öldürülen bir bebeği gösterdiğini görüyoruz. Pak Tv’nin 20 Nisan 2020’de yayınladığı haberde, Pakistan’ın Rahim Yar Khan bölgesinde Liaquat Hussain isimli babanın oğlunu öldürdüğü ve cesedini duvara astığı belirtiliyor

Screen Shot 2020 05 21 at 15.16.11

Ölen çocuğun annesi Parveen Mai’nin şikayeti üzerine polisin babayı tutukladığı belirtiliyor. Basın toplantısında Polis Müdürü Faraz Ahmed, adamın oğlunu karısının ailesinden intikam almak için öldürdüğünü açıkladı

Aynı fotoğraf, Hindistan’da bir babanın Covid-19 nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında gıda kıtlığı sebebiyle öldürdüğü iddiasıyla da paylaşılmış. Fakat doğrulama platformu News Mobile ve AFP iddianın yanlış olduğunu ortaya çıkarmış.

Hindistan’daki Müslüman-Hindu gerilimi

Hindistan’daki Müslüman-Hindu geriliminin sebebi, Hindistan parlamentosu tarafından onaylanan yeni vatandaşlık yasası. Buna göre, Müslümanlar dışında Güneydoğu Asya’dan gelen tüm mültecilere vatandaşlık hakkı tanınıyor. Teyit, benzer iddiaları daha önce de incelemişti.

Sonuç olarak iddia doğru değil. Fotoğraf, Pakistan’da babası tarafından öldürülen bir bebeği gösteriyor. Çocuğun öldürülmesiyle Müslüman olmasının ilgisi yok. İddia, hatalı ilişkilendirmeye örnek.