HDP Antalya’da Millet İttifakı’nı destekleyen seçim broşürleri dağıttı iddiası

HDP Antalya’da Millet İttifakı’nı destekleyen seçim broşürleri dağıttı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Broşürler HDP tarafından dağıtılmadı.

Fotoğraftaki sahte seçim broşürünün tam olarak kim tarafından basılıp dağıtıldığı bilinmiyor.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafın, HDP tarafından Antalya’da dağıtılan seçim broşürleri olduğu iddia edildi. “prof. Dr Devlet Bahçeli” isimli sayfa tarafından Facebook'a yüklenen fotoğraf yaklaşık 100 kişi tarafından paylaşıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin (SP) logolarının bir arada olduğu broşürde “Bu bir halk ayaklanmasıdır” yazıyor.

Ekran Resmi 2019 03 25 21.42.23

Ancak broşürün HDP tarafından dağıtıldığı iddiası doğru değil. Fotoğraftaki sahte seçim broşürünün tam olarak kimin tarafından basılıp dağıtıldığı bilinmese de HDP tarafından basılmadığı bilgisine ulaşılabiliyor. Özellikle seçim dönemlerinde yaygınlaşan bu tür yanlış bilgi üretimleri, asimetrik propaganda olarak tanımlanıyor.

Broşür HDP tarafından basılmadı

HDP tarafında 2019 yerel seçimleri için hazırlanan tüm materyallere, partinin resmi internet sitesinden ulaşılabiliyor. Materyaller arasında böyle bir broşüre rastlanmıyor. İnternetteki içerikler arasında genellikle Antalya’da dağıtıldığı söylenen broşürle ilgili HDP Antalya Genel Merkezinin Facebook’ta ve HDP genel merkezinin Twitter hesaplarında yaptıkları açıklamaya da ulaşılabiliyor. Bu açıklamada parti adına dağıtılan “korsan” bildiriler için vatandaşların duyarlı olmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Bunlara ek olarak sahte broşür hakkında Saadet Partisi Antalya Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Ali Aktaş’ın Twitter hesabından yaptığı açıklama da görülebiliyor.

Ekran Resmi 2019 03 25 21.16.59

Broşürün Tekirdağ’da dağıtıldığına dair iddialar da bulunmakta. “Gündem Tekirdağ” isimli Facebook sayfasının “Tekirdağ’da dağıtılan broşürler…” ifadesiyle paylaşılmış.

Ekran Resmi 2019 03 25 21.42.39

Başka bir Twitter hesabında ise aynı broşür fotoğrafı, İzmir, Mersin ve Antalya illerinde dağıtıldığı söylenerek de paylaşılmış. “KRAL II. İSMET” isimli hesapta broşürün gece, şehirlerin merkezinde HDP tarafından dağıtıldığı iddia ediliyor.

Ekran Resmi 2019 03 25 21.43.08

Saadet Partisi Millet İttifakı’yla ortak aday göstermedi

Büyükşehir belediyelerinin aday listesine YSK’nın resmi internet sitesinden ulaşılabiliyor. YSK’nın yayımladığı aday listesinden de anlaşılacağı üzere, Saadet Partisi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ittifaktan ayrı bir aday gösterdi. Saadet Partisi’nin adayı Ali Aktaş iken Millet İttifakı’nın ortak adayı Muhittin Böcek.

Muratpaşa İlçe Seçim Kurulu broşürleri toplatma kararı aldı

Duvar’da 25 Mart 2019’da çıkan bir haberde Muratpaşa İlçe Seçim Kurulunun bildirilerin toplatılmasına karar verdiği ifade ediliyor. Evrensel’in bir haberinde ise HDP yetkilileri suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirmişler. Söz konusu ilçe seçim kurulu kararının bir örneği Milli Gazete’de yer alıyor.

Ekran Resmi 2019 03 25 21.27.29

Bu kararda 307 sayılı Yüksek Seçim İlke Kararında yer alan “asimetrik propagandayı” önlemek için konan “vatandaşın oyunu etkilemek amacıyla belirli bir amaca yönelik el ilanlarının toplatılabilmesi” kuralına değiniliyor.

Asimetrik propaganda 24 Haziran seçimlerinde de kullanılmıştı

24 Haziran 2018 genel seçimlerinde de benzer asimetrik propaganda örnekleri ile karşılaşıldı. Örneğin 22 Haziran 2018’de Diken’de yer alan bir haberde HDP, CHP ve İYİ Parti adına söz konusu iddiadaki gibi sahte bildiriler dağıtıldığı bilgisi yer alıyordu. Bu bildirilerde CHP’nin “Gelin Türbana Son Verelim”, HDP’nin “Neden Güneyimizde Kürt Devleti Olmasın” ifadeleri kullandığı iddia ediliyordu. HDP’nin resmi Twitter hesabından yapılan bir açıklamada da bu broşürlerin AK Parti-MHP ittifakı tarafından hazırlandığı ifade edildi. Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş da bu broşürlerin başkaları tarafından parti adına dağıtıldığını belirtmişti.

\"\"

Sonuç olarak iddiada görüldüğü gibi seçim dönemlerinde, ait olunmayan siyasi grubun bir mensubu gibi görünerek olumsuz propaganda yapmak kısaca "asimetrik propaganda" olarak nitelendiriliyor. Teyit’in hazırladığı “Seçim Döneminde Şüphe Etmemiz Gereken 5 İçerik Tipi” başlıklı yazıya ulaşmak için tıklayın.