Hayvan seslerinin gürültü kapsamından çıkarıldığı iddiası

Hayvan seslerinin gürültü kapsamından çıkarıldığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Bu şikayetlerin reddedildiği tekil vakalar var.

Ancak yasal bir değişiklik söz konusu değil.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gönderilen bir haberde, hayvanlardan kaynaklanan seslerin, gürültü kapsamından çıkarıldığı iddia edildi. Bir Facebook kullanıcısı tarafından 2 Kasım 2019 tarihinde paylaşılan haber, 156 kişi tarafından beğenilirken yaklaşık 4 bin kişi tarafından da paylaşıldı.

hayvan gurultu iddia paylasim

Ancak iddia gerçeği yansıtmıyor. Bu şikayetlerin reddedildiği tekil vakalar var; ancak yasal bir değişiklik söz konusu değil.

Evde beslenen hayvanlardan şikayetçi olunabiliyor

İddia konusu yönetmelik, 04.06.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği. Bu Resmi Gazete’nin sayısı ise iddia edildiği gibi 27625 değil, 27601. Yönetmeliği yayınlayan da o günkü adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı. Zaten Yargıtay'ın görevleri arasında yönetmelik yayınlamak da yok. İddia konusu yönetmelikte ev hayvanlarından bahsedilen iki ifade var; ancak bu ifadelerden iddia edildiği gibi bir sonuç çıkarmak mümkün değil. Bu yönetmelik 2015 yılında değiştirilmiş. Ancak hayvan gürültüsüyle ilgili bir değişiklik yapılmamış. Bu yönetmelikte de hayvan seslerinin sebep olduğu rahatsızlık, gürültü kapsamına değerlendiriliyor. 

hayvan gurultu yonetmelik

Yönetmelik, 2 Ocak 2022'de yeniden değiştirilerek son halini almış. Ancak bu düzenlemede de hayvan gürültüsüyle ilgili bir değişiklik yapılmadığı görülüyor.

Yani mevcut mevzuattan, hayvanlardan kaynaklı seslerin gürültü şikayeti kapsamından çıkarıldığı sonucunu elde etmek olası değil. 

Apartman yönetim planı belirleyici 

Zaten evde beslenen hayvanlardan şikayetçi olunduğunda bu maddeler dikkate alınmıyor. Teyit Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) avukatı Ahmet Kemal Şenpolat’a ulaşarak yasal süreçle ilgili bilgi aldı. Buna göre olası bir şikayet halinde Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesi gereğince, ilk olarak apartman yönetimi planına bakılıyor. Çünkü bu madde, sakinlerin apartman yönetimi planına sadık kalmalarını kurala bağlıyor. Bu planda “kedi, köpek, tavuk, keçi gibi hayvan beslenemez”gibi bir ibare varsa, herhangi bir gürültü ya da rahatsızlık olup olmamasına bakılmaksızın şikayetçi olunabiliyor. Planda böyle bir ibare olmaması durumunda, yine Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine dayanarak şikayetçi olmak mümkün. 

kat mulkiyet kanun madde 18

HAYTAP’ın resmi internet sitesinde de yayınlanan “Ev hayvanlarının tahliyesinde Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin bakış açısına hukuki anlamda eleştirel yaklaşım”isimli makalede de uygulama süreci ayrıntılarıyla anlatılıyor. Burada da görülebileceği gibi, Yargıtay konuyla ilgili mevzuatı hazırlamak değil, anlaşmazlıkları çözmekle yükümlü. 

İlgili Yargıtay kararlarında da, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine atıf yapıldığı görülebiliyor.

yargitay karari ss

Apartman yönetim planında hayvan beslemeye engel herhangi bir kural yoksa, ancak hayvanlar çevreye rahatsızlık vermişse, Yargıtay Kat Mülkiyeti Kanunu 18. maddesine dayanarak tahliye kararı alabiliyor: 

kopek isirmasi yargitay karar

Hayvanların tahliyesinin reddedildiği kararlar var

Hakimlerin şikayetleri reddettiği ve hayvanların tahliyesinin engellendiği kararlar da yok değil. Avukat Şenpolat da örnek oluşturabilecek kararların bulunduğunu, ancak bunların kanunda değişiklik yaratmadığını, hayvan seslerinden şikayetçi olunabilmesinin hukuken mümkün olduğunu ifade etti. Bu durumda ses ölçümü yapılması kararı da hakimin inisiyatifinde. Bukararlarda hakim, apartman yönetmeliği planında ev hayvanı beslenemeyeceğine dair bir kural bulunsa dahi, beslenen hayvanın çevreye rahatsızlık vermediğine hüküm vererek, tahliye taleplerini reddetmiş. Yani yasal bir değişiklik değil, olay bazında alınmış tekil kararlar söz konusu. 

Konu meclis gündemine de gelmiş. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın 4 Ekim Hayvan Hakları Günü nedeniyle, 4 Ekim 2019 tarihinde meclise verdiği kanun teklifinde konuya değinilmiş:

kanun teklif ilgili bolum

Paylan'ın verdiği kanun teklifi halen komisyonda olsa da, 7 Temmuz 2021'de Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Yenin kanunda hayvanlardan kaynaklanan seslerle ilgili bir değişiklik bulunmuyor.

Sonuç olarak, hayvanlardan kaynaklanan seslerin gürültü kapsamından çıkarıldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. Şikayetlerin reddedildiği dava örnekleri bulunsa da, yasal bir değişiklikten söz edilemiyor.

Güncelleme: 25/11/2022

7 Temmuz 2021'de Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapıldığı bilgisi eklendi.

Güncelleme: 25/11/2022

Yönetmeliğin 2 Ocak 2022'de yeniden değiştirilerek son halini aldığı bilgisi eklendi.