1914’te başlayan Birinci Dünya Savaşı’nı 1918 yılı itibariyle itilaf devletleri kazanmıştı. Günümüzdeki birçok devletin sınırları da bu savaş sonrasında çizildi. Ancak zaman zaman hipotetik bir soruya şahit oluruz: “Ya savaşı Almanya, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun içinde yer aldığı ittifak devletleri kazansaydı? O zaman ne olurdu? Toprak paylaşımı nasıl yapılırdı?”
Sosyal medyada paylaşılan bir haritanın ittifak devletlerinin kazanması durumunda Amerika Birleşik Devletleri’nin paylaşım planını gösterdiği iddia edildi.
Haritada “Turconia” ile işaretlenen Florida eyaletinin ise Türklere verilmesinin planlandığı öne sürülüyor.
Harita propaganda amacıyla hazırlanmış
Öncelikle haritadaki isimlendirmeler şüphe uyandırıyor. Kuzey Amerika’yı gösteren haritada, “Yeni Prusya” yazan kısımla en büyük payı Almanya’nın aldığı görülüyor. Şehirler Almanca isimler almış. Kaliforniya Avusturyalılara bırakılmış. Osmanlıya ise “Turconia” yazan Florida'nın bırakıldığı görülüyor. Japonya’ya ise ABD’nin batısı Japonica ismiyle bırakılmış.
Güneybatı bölgesinde küçük bir kısım “American Reservation”, Kanada da “Barbarians” diye adlandırılmış. Başka birçok “hicvi” adlandırma da var.
Tersine görsel arama yaptığımızda, haritanın ABD’deki Cornell Üniversitesi'nin kütüphanesinin dijital koleksiyonunda yer aldığını görüyoruz.
Harita ABD’de yayınlanan Life dergisinin 10 Şubat 1916 tarihli sayısında yayınlanmış. Verilen bilgide haritanın, ABD’nin o dönemki izolasyon politikasına karşı çıkan Amerikan enternasyonalistleri tarafından hazırlandığı yazıyor. Amaç da devam eden savaşa ABD'nin de girmesini teşvik etmek imiş.
Yani kurgu harita, "Tarafsız kalmaya devam eder ve Almanya'nın kazanmasına izin verirseniz ABD böyle bölünür" demeye getiriyor.
Harita ABD’nin savaşa girmesi propagandası için hazırlanmış ve kamuoyu desteği yaratmayı hedeflemiş.
Haritanın hazırlandığı 1916 yılında ABD henüz savaşa girmemişti. Ülke 1917 yılında itilaf tarafında savaşa girdi. ABD ordusunun cepheye çıktığı tarih ise 1918’di. Savaş aynı yıl itilaf devletlerinin galibiyetiyle sonuçlandı.
Küresel çatışmalarda propaganda amaçlı çeşitli görseller üretilebiliyor. O dönem de savaşı Almanya’nın kazanması durumunda ne olacağı konusunda birçok kurgusal harita üretilmişti. 1917 yılında üretilen ve Almanya’nın istediği bölgeleri gösteren kurgusal bir diğer harita da buna örnek. Cornell Üniversitesi'nin kütüphanesinde “ikna edici haritacılığa” birçok örnek bulmak mümkün.
Edward Stanford tarafından 1917 yılında üretilen harita.