Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyesi olduğu iddiası

Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyesi olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 2008 yılında Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesinin kararlaştırıldığını, ancak ne zaman olacaklarına dair bilgi verilmediğini söylüyor.

Gürcistan ve Ukrayna'nın üyeliği konusunda kesin olarak yapılmış bir açıklama yok.

Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO ile ilişkileri, bağımsızlıklarını kazandıkları 1991 yılına kadar uzanıyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada Ukrayna’nın ve Gürcistan’ın NATO’ya (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) kabul edildiği iddia edildi.

nato ukrayna gurcistan uyelik iddia

Stolenberg’in sözleri yanlış yorumlanmış

İddia NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in İtalyan gazetesi La Repubblica’ya verdiği bir röportaja dayanıyor. Stolenberg’in dile getirdiği bazı ifadeler, Gürcistan’ın ve Ukrayna’nın NATO’ya kabul edildiğinin algılanmasına neden olmuş. Ancak Stoltenberg, bu ülkelerin ittifaka üye olduklarını söylemiyor.

Stoltenberg, röportajda 2008 yılında Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesinin kararlaştırıldığını, ancak ne zaman olacaklarına dair bilgi verilmediğini söylüyor

2008 yılındaki Bükreş Zirvesi’nde Ukrayna ve Gürcistan’ın gelecekte bir gün NATO’ya üye olacakları kararı zaten alınmıştı. Stoltenberg, bunun ne zaman olacağının belirsiz olduğunu vurguluyor. 

Rusya Ukrayna ve Gürcistan’ın üyelik süreçlerinin durdurulmasını talep etse de, Stolenberg bu kararın NATO üyeleri, Ukrayna ve Gürcistan’a ait olduğunu da açıklamış. Ayrıca Rusya’nın bu ülkelerden birine saldırması halinde, destek verileceğini de belirtmiş.

Tartışmalar Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla Rus askeri konuşlandırmasıyla başladı. Rusya’nın askeri yığınak ve tatbikatları, NATO ülkelerinin özellikle Ukrayna’nın birliğe üye yapılması konusunu daha sık dile getirmesine neden oldu.

İki ülkenin NATO ile ilişkileri

NATO, 30 üye ülkeden oluşan bir ittifak. Örgüte en son 2020 yılında Kuzey Makedonya dahil oldu.  Mevcut üyelerin listesine NATO'nun kendi sitesinden de ulaşılabiliyor.

Eski Sovyet ülkeleri arasında yer alan Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO ile ilişkileri, bağımsızlıklarını kazandıkları 1991 yılına kadar uzanıyor. İki ülke de NATO ile pek çok işbirliğinde yer alıyor. 

Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üyeliği taahhüdü konusu ise Rusya’nın sert eleştirilerine neden oluyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’ı üyeliğe kabul etmemesini istiyor.

2008 yılında Gürcistan ile Rusya arasında, 2014 yılında Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan çatışmalarda, NATO Rusya’nın karşısında yer almıştı

İddiayı Dogrula.org da inceledi.