Güney Kore'de kısa giyen kadınların tutuklanma ihtimalinin olduğu iddiası

Güney Kore'de kısa giyen kadınların tutuklanma ihtimalinin olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Güney Kore’de kadınların nasıl giyineceğine yönelik bir kısıtlama ya da bunu kontrol eden bir kolluk gücü bulunmuyor.

Güney Kore’de olmasa da İran, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerde kadınların giyimlerini denetlemekle görevli kamu görevlileri bulunuyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yaygın bir paylaşımda, Güney Kore’de "moda polislerinin" kadınları etek boyuna göre uyarabildikleri, hatta tutuklayabildikleri iddia edildi. İddianın yer aldığı “çıplaklık yasası” vurgulu haberler, Sözcü, Haber Türk ve başka haber sitelerinde 2013 yılına kadar gidiyor.

korede kisa etek giyen kadinlarin tutuklanmasi ihtimali oldugu iddiasi

Ancak iddia doğru değil. Güney Kore’de kadınların nasıl giyineceğine yönelik bir kısıtlama ya da bunu kontrol eden bir kolluk gücü bulunmuyor.

Yasa kamuda çıplaklıkla ilgili

Güney Kore yasalarına İngilizce erişim imkanı veren Kore Yasalarının Çeviri Merkezi’nin resmi internet sayfasını taradığımızda, iddiaların kaynağı olabilecek olan yasanın Kabahatler Kanunu (Punishment of Minor Offenses Act) olduğunu görüyoruz. Yasa farklı tarihlerde değişikliklere uğramış. En son versiyon olan 24 Ekim 2017 tarihli metinde, ilgili hüküm 33. maddede yer alıyor.

kabahat kanunu madde 41

33. maddede düzenlenen “müstehcen teşhir” kabahati, mahrem yerlerini kamusal alanda diğerlerini rahatsız edecek şekilde gösterenlere işaret ediyor.

Aynı hüküm 1996 tarihli metinde biraz farklı şekilde 41. maddede yer alıyormuş.

kore kabahatler kanunu

Sitede geriye dönük taramada, ilgili kanunun tarihindeki arasındaki herhangi bir versiyonunda çıplaklıkla ilgili spesifik olak kadın ya da etek boyuna işaret eden hiçbir düzenlemenin yer almadığı görülebiliyor.

Hatta, geçmişte 41. maddede düzenlenen hüküm, 2012 yılına gelindiğinde daha da yumuşatılmış. 2012’den önceki hüküm şöyleymiş:

“Çıplak bedenini kamusal alanlarda çekinmeden açarak, şeffaf giysiler giyerek veya bedeninin mahrem bir kısmını sergileyerek diğerlerini buna maruz bırakan ve rahatsız eden herkes.”

Yeni versiyonda bu transparan giysi ifadesi yer almıyor.

Aynı iddia 2013 yılında CNN, Korea Times gibi mecralarda da yer bulmuş. İddialar üzerine açıklama yapan Ulusal Polis Teşkilatı, kanunun amacının insanların giyimlerine karışmak olmadığını söylemiş.

Güney Kore’nin polis teşkilatının organizasyon yapısına baktığımız zaman da “moda polisi” veya “ahlak polisi” gibi bir kolluk yapısı olmadığı görülebiliyor.

gkore polis teskilat yapi

Güney Kore’de olmasa da İran, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerde kadınların giyimlerini denetlemekle görevli kamu görevlileri bulunuyor.

Sonuç olarak Güney Kore’de kadınlar etek boyu nedeniyle cezalandırılmıyor. İddia yanlış bilginin yedi türünden uydurmaya örnek.