Grafiğin yurtdışında yapılan sandık başı anketi sonuçlarını gösterdiği iddiası

Grafiğin yurtdışında yapılan sandık başı anketi sonuçlarını gösterdiği iddiası

Sonuçlandırılamadı Sonuçlandırılamadı

Bulgular

Yurtdışında oy kullanan kişilere “çıkış anketi” yapıldığına dair güvenilir bir bilgiye ulaşılamıyor.

Seçime 10 gün kala anket, kamuoyu araştırması yayımlamak ve tahminlerde bulunmak yasak.

Bu yüzden yurtdışında sandık çıkışı yürütülmesi pek olası gözükmüyor.

Yurtdışında oy kullanılan 5 bin 114 sandıkta eş zamanlı olarak kamuoyu araştırılması yapılması çok zor.

İddialarda kullanılan haber kanalı görseli, hazır bir grafik şablonu.

Bahsedilen verilere başka bir kaynakta rastlamıyoruz.

İddiada kıyaslanan 2018 rakamları, YSK’nın 2018’deki Cumhurbaşkanı Seçiminin yurtdışı sandıklarının kesin sonuçları gösteriyor.

Henüz 2023 Genel Seçimlerinin yurtdışı sandık ve gümrükte kullanılan oy oranları YSK tarafından duyurulmadı.

Yurtdışında sona eren oy kullanma sürecinin ardından sosyal medyada paylaşılan bir grafiğin yurtdışında yapılan sandık başı anketi sonuçlarını gösterdiği iddia edildi.

Paylaşılan grafiğe göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 38,3 oy oranıyla önde görünürken, ikinci sırayı yüzde 27,4 oy oranıyla Kemal Kılıçdaroğlu aldı. Sinan Oğan yüzde 24,5 oy oranıyla üçüncü, Muharrem İnce yüzde 2,1 oy oranıyla dördüncü sırada yer aldı. Kime oy verdiğini belirtmeyen seçmen sayısı ise yüzde 7,7 idi.

sandik basi anketi iddiasi

Kaynak olarak sunulan grafik görselinde hazır bir şablon kullanılmış

Paylaşılan grafiği tersine görsel arama yöntemiyle aradığımızda kullanılan haber kanalı görselinin hazır bir grafik şablonu olduğunu görüyoruz. 

sablon haber kanali

Grafiği, Zafer Partisi Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan da Twitter’da paylaştı. Teyit, grafiğin kaynağını sormak için Zafer Partisi’den isimlere ulaştı. Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Yücel, anketin Alman basınına yansıyan bir haberden alındığını söyledi.

Hem Almanca hem de İngilizce arama yapıldığında, anketin yer aldığı bir habere rastlanmıyor. Teyit, DPA'daki (Alman Basın Ajansı) Alman teyitçilere ulaştı. Teyitçiler Almanca kaynaklı böyle bir habere rastlamadıklarını ve görselde yer alan logonun bir karşılığı olmadığını söyledi.

Rakamlar güvenilir bir kaynaktan doğrulanamıyor

2023 Genel Seçimlerinin yurtdışı ayağı, 27 Nisan’da başladı ve 9 Mayıs’ta sona erdi. 1 milyon 817 bin 10 bin Türk vatandaşı, yurtdışı temsilciliklerinde de gümrük kapılarında oy kullandı.

Anahtar kelimelerle yapılan arama sonucunda, iddia edildiği gibi yurtdışında oy kullanan kişilere “çıkış anketi” yapıldığına dair güvenilir bir bilgiye ulaşılamıyor. Bağımsız bir araştırma şirketinin ya da siyasi partilerin böyle bir çalışma yürüttüğüne dair bir bilgi yer almıyor.

Grafikte yer alan 2023 rakamlarını arama motorlarında aradığımızda, başka bir kaynakta aynı rakamlara rastlamıyoruz. Resmi kaynaklar üzerinden de rakamlar doğrulanamıyor.

Açıklanan bilgiye göre 1 milyon 817 bin 10 bin Türk vatandaşı, 73 ülkedeki farklı 151 temsilcilik ve 16 merkezde kurulan 5 bin 114 sandıkta oy kullandı. Aynı anda bu kadar büyük çaplı bir anket yürütmek pek olası gözükmüyor.

Seçime on gün kala kamuoyu araştırması yürütmek yasak

Bahsi geçen sandık çıkış anketinin 27 Nisan ila 10 Mayıs tarihlerinde yapılması gerekiyor. Fakat 4 Mayıs’tan itibaren oyunu kullanan vatandaşlara hangi partiye ve adaya oy verdiğine yönelik araştırma yürütmek yasal değil. Çünkü seçime on gün kala anket, kamuoyu araştırması yayımlamak ve tahminlerde bulunmak yasak.

2018 rakamları da eksik

2018’den paylaşılan veriler ise 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçiminin yurtdışı sandıklarının kesin sonuçları gösteriyor. Ancak bu sonuçları YSK, seçim gününden yaklaşık bir hafta sonra resmi olarak açıklamış. Ayrıca bu verilere, gümrükte kullanılan oy oranları eklenmemiş. Yani iddia paylaşımlarında kıyaslanan 2018 verileri de eksik.

ysk 2018 yurtdisi sonuclari

Henüz 2023 Genel Seçimlerinin yurtdışı sandık ve gümrükte kullanılan oy oranları YSK tarafından duyurulmadı.

İddia bu haliyle Teyit'in metodolojisine göre sonuçlandırılamadı kategorisine giriyor. Yeni bulgular çıkması halinde analizin sonucu değişebilir.