Sosyal medyada ve özellikle son günlerde WhatsApp gruplarında yaygınlaşan bir paylaşımda, kör olduğu belirtilen bir bebeğin fotoğrafı yeterli sayıda paylaşım alırsa ameliyat masraflarının WhatsApp tarafından karşılanacağı iddia edildi.
Ancak iddia doğru değil. WhatsApp’ın ameliyat masraflarını karşılayacağına yönelik farklı iddialar farklı fotoğraflarla dünyanın pek çok yerinde daha önce de yayılmıştı.
Hindistan’da bir kız çocuğunun fotoğrafı paylaşılarak görme engelli olduğu ve her fotoğraf paylaşımında WhatsApp’ın 1 rupee ödeme yapacağı belirtilerek aynı metin kullanılmıştı.
Hoax Slayer ve Check4spam isimli siteler bu iddianın doğru olmadığını ortaya çıkarmıştı.
Avusturya’da WhatsApp’ta yayılan bir mesajda başka bir bebek fotoğrafı kullanılarak aynı metin kullanılmıştı:
Bu resmi mutlaka paylaşın! Bu bebek görme engelli. WhatsApp ne sıklıkta paylaşıldığını tespit edecek ve ardından ameliyatın masrafını ödeyecek!
Avusturya’da doğrulama yapan bir site tarafından da bunun doğru olmadığı belirtilmişti.
Başka bir örnek: Bu bebek görme engelli doğdu ve tedavi olup görebilmesi için 200 bin dolar gerekli. Herhangi bir yardımda bulunmanıza gerek yok ama fotoğraf her paylaşıldığında WhatsApp fon biriktiriyor. Lütfen paylaşın.
WhatsApp mesajın kaç kere paylaşıldığını tespit edemez
WhatsApp herhangi bir mesajın kaç kere paylaşılabildiğinin tespit edilebileceği bir mekanizmaya sahip değil. WhatsApp uçtan uca şifreleme yöntemiyle de bütün konuşmaları şifrelediği için bu tür zincir mesajlarda kullanıcılarının ne konuştuğunu ve ne paylaştığını bilme imkanına sahip değil.
Ayrıca herhangi bir kişi ya da bebeğin tedavi masraflarının karşılanacağına dair WhatsApp tarafından yapılmış bir duyuru bulunmuyor.
Belli bir sayıda paylaşım alan mesajların, insanların tedavi masraflarına yardımcı olacağı ya da Facebook, WhatsApp gibi büyük platformların ilgili paylaşımın yaygınlığına göre bağış yapacağı gibi doğru olmayan bilgiler internetin ilk günlerinden bu yana dolaşımda.
İddiada kullanılan bebek görseline ise henüz ulaşılamadı.