Teyit’e ihbar olarak ulaşan, Facebook’taki bazı topluluk sayfalarında da paylaşılan fotoğraftaki gülümseyen hayvanın, yavru bir ornitorenk olduğu iddia edildi. 18 Şubat tarihinde paylaşılan görsel, toplamda 7 bin 500 beğeni alırken, 100’den fazla kez paylaşıldı. Paylaşım Twitter’da da 7 bine yakın beğeni aldı.
Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf, Sırp sanatçı Vladimir Matić-Kuriljov’un “Taş Yavru Ornitorenk” isimli heykeline ait.
Görsel Kuriljov’un sanat eseri
Fotoğrafı tersine görsel aramayla aradığımızda, ilk kez bundan yedi ay önce Sırp sanatçı Vladimir Matić-Kuriljov tarafından, online bir sanatçı portfolyo platformunda paylaşıldığını görüyoruz.
Sanatçının ismini Instagram’da aradığımızda da görsele ulaşabiliyoruz. Kuriljov burada paylaştığı görsele, “Bir çizimden esinlenerek yapılmış taş ornitorenk bebek, hala en şirin işlerimden biri” notunu düşmüş.
Sırp sanatçı orijinal adı “Taş Yavru Ornitorenk” olan işi için gelen “yoğun istek üzerine” 14 Şubat tarihinde heykelin yeni fotoğraflarını paylaşmış ve eserin hikayesini yazmış.
“Yoğun istek üzerine 'ornitorenk' bebeğimin bir çift yeni fotoğrafı işte burada. İnsanlar, gerçek olabileceğini düşünmüşler fakat değil. Gerçeğinden referans almadanfantazi ürünü bir karakter yaratmayı planladım. Bir çeşit ornitorenk ya da daha çok kirpi gibi gözüküyor. Bunlardan satışta olabilecek bir seri yapmayı planlıyorum.”
Belgrad Uygulamalı Sanatlar Akademisi’ni 2010’da bitiren Kuriljov, çizgi roman, animasyon, portre, karikatür, minyatür heykel, gerçekçi makyaj, modelleme, kostüm gibi farklı alanlarda üretim yapıyor.
Bebek ornitorenk heykeli hamurdan yapılmış ve akrilik boyayla renklendirilmiş. Sanatçının benzer birçok çalışması daha var.
17 Şubat tarihinde ifIscience adlı bir internet sitesi görselin viral hale gelmesi yüzünden konu hakkında bir haber hazırladı. Sosyal medyada yayılan görüntüleri de içeren bu haberde görselin bir sanatçıya ait olduğu bilgisine ilk kez yer verilirken, ertesi gün İngiltere’nin Mirror adlı internet sitesi de bu yönde bir haber yayınladı. Malumatfuruş da, görselin bir ornitorenk değil heykel olduğuna dair tweet atarak, kullanıcıları sanatçının sitesine yönlendiren bir link paylaştı.
Ornitorenkler tükenme tehdidi altında
Ornitorenklerin doğal yaşam alanı Avustralya ve Tazmanya. Memeli & gagalı hayvan sınıflandırmasına giren ornitorenklerin soyu, küresel iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Avustralya’nın nehir yataklarında yaşayan bu canlıların yüzde 40’ı kirlilik, kuraklık ve dev barajlar nedeniyle yok oldu bile. Yaşanan dev yangının etkileri ise henüz tam bilinmiyor. Sydney merkezli New South Wales Üniversitesi Ekosistem Bilimi Merkezi’nin araştırmacılarına göre, iklim değişikliğiyle ilgili önlemler alınmazsa, ornitorenk sayısı önümüzdeki 50 yıl içinde yüzde 47-66 daha azalabilir.
Gerçek bir ornitorenk. Kaynak: www.kidnews.com.au
Sonuç olarak paylaşımlardaki görsel gerçek bir ornitorenke değil, bir heykele ait. İddia yanlış bilgi türlerinden hatalı ilişkilendirmeye girebilir.