Sosyal medyada ve haber sitelerinde paylaşılan bir video ile Suriyelilerin, İstanbul’da Suriye Olimpiyatları düzenlediği iddia edildi. Yüzlerce Suriyelinin Eminönü’nde salgına rağmen bir araya gelerek denize atlayıp eğlendikleri öne sürülüyor. Haberlerde videonun ne zaman çekildiğinin bilinmediği belirtilse de, bazı paylaşımlarda görüntülerin güncel olduğu ima edilmiş.
Ses görüntülere montajlanarak eklenmiş
Kalabalık bir topluluğun yer aldığı görüntülerde Arapça bir müzik duyuluyor. Paylaşımlara yapılan yorumlarda sesin, görüntülere başka bir videodan alınarak eklendiği belirtiliyor. Videodaki ses 2011 yılında Suriye’de kaydedilen bir videodan alınmış. Videodaki kalabalık, Grup Yürüyüş isimli bir grubun Özgür Suriye isimli Beşar Esad karşıtı şarkısını söylüyor.
İki videoyu karşılaştırdığımızda seslerin uyuştuğunu görebiliyoruz.
Görüntülerdeki kalabalığın tamamının Suriyeli olduğuna kanıt yok
Google Maps üzerinden videodaki görüntülerin Eminönü Galata Köprüsü üzerinde kaydedildiğini doğrulayabiliyoruz.
Kaynak: Google Maps.
Videodan bir kesit.
Kalabalıkta maske takanların olması videonun salgın zamanına ait olduğunu, insanların yazlık kıyafetle görülmeleri de yaz aylarında kaydedildiğini gösteriyor. Ancak görüntülerdeki kalabalığın tamamının Suriyeli olduğuna kanıt yok.
Nitekim sosyal medyada aynı anlara ilişkin farklı görüntüler de 2 Ağustos tarihinde paylaşılmış.
Görüntüleri kaydeden Özlem Doğan, iddialar üzerine, o gün oradan tesadüfen geçerken videoyu çektiğini, müzik çalınmadığını, denk gelenlerin denize atlayanları seyrettiğini aktardı.
Fatih Kaymakamlığı da görüntülerin internette yayılması üzerine sosyal medyadan açıklama yayınladı. Kaymakamlık, bugüne aitmiş gibi lanse edilen görüntülerin geçmiş tarihli olduğunu aktardı.
Ağustos 2020’de kaydedildiği anlaşılan görüntülerde Suriyeliler özelinde düzenlenmiş bir etkinlik yer almıyor.
Öte yandan anahtar kelimelerle arama yaptığımızda Ağustos 2020’de denize atlayanların olduğu başka görüntülerin de bazı haber sitelerinde yer aldığı görülüyor. Haberlerde gençlerin serinlemek için köprüden atladığı ifade edilmiş. Yine Ekim 2020'de de aynı noktadan denize atlama görüntülerine YouTube'da rastlamak mümkün.
Ayrıca Galata köprüsünden denize atlayan insanların görüntüleri geçmiş yıllarda da paylaşılmış. Galata Köprüsü'nden denize atlamanın her yıl belirli zamanlarda farklı insanlar tarafından gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.
Malumatfuruş ve Doğruluk Payı da iddiayı inceleyerek yanlış olduğu sonucuna vardı.