Görüntülerde Jim Carrey gerçekten Jack Nicholson’ı taklit mi ediyor?

Görüntülerde Jim Carrey gerçekten Jack Nicholson’ı taklit mi ediyor?

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Video bir “deepfake” örneği.

Bahsi geçen kanal başka filmleri kullanarak da çalışmalara imza atmış.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Teyit’e ihbar olarak gönderilen ve sosyalmedyada paylaşılan videoda Jim Carrey’nin, Jack Nicholson’ın oynadığı The Shining filminden bir sahneyi Nicholson gibi canlandırdığının görüldüğü iddia edildi. 

deepfake_anatweet

Twitter üzerinden paylaşılan video 3 bin 300’ün üzerinde retweet alırken, yaklaşık 20 bin kullanıcı tarafından beğenildi. Fakat video gerçek değil. 

Video bir “deepfake” örneği

Sosyal medyada paylaşılan videonun sağ altındaki , ‘’Ctrl Shift Face’’ imzası bir YouTube kanalına ait. Sayfada Jim Carrey videosunda olduğu gibi, başka ünlülerin de yüzlerinin, başka vücutlara yerleştirilerek hazırlandığı birçok video yer alıyor.

deepfake_youtubesayfasi

YouTube kanalının açıklama kısmında, “Eğlenceli deepfake videoları üretiyorum. İnternette gördüğünüz her şeye inanmayın, tamam mı?” yazılı olduğu görülüyor. Sosyal medya üzerinden paylaşılan Jim Carrey’nin bulunduğu videonun, aslında Ctrl Shift Face hesabı tarafından bir seri haline getirilmiş olduğu ve serinin 4 bölümden oluştuğu anlaşılıyor. 

Sadece The Shining videoları paylaşılmıyor. Fight Club, The Office ve Terminatör 2 gibi birçok filmden kesitlerde deepfake yöntemiyle oyuncuların suratlarının değiştirildiği görülüyor.

Ek olarak kanalın Patreon sayfalarına bakıldığında, hesabın eğlence amaçlı deepfake ürettiği ve üretmeye devam etmek için izleyicilerine bağış yapmaları talebinde bulunduğu görülüyor.

deepfake_patreon

Deepfake nedir?

Forbes’un yaptığı habere göre, Deepfakes adlı bir Reddit kullanıcısı tarafından 2017 yılında başlayan bu akım, yapay zeka yardımıyla insanların suratlarının başka insanların suratlarıyla birleştirmesini hedefliyor. Öte yandan The Next Web’in yaptığı bir habere göre, bu işlem ilk defa 2017’de yapılmadı. 2015 yılında Fast and Furious 7 filminde, Paul Walker’ın çekimler sırasında ölmesi sebebiyle Paul Walker’ın suratı, bilgisayar yardımı ile kardeşinin vücudunayerleştirilmişti. 

Deepfake hakkında daha fazla bilgi almak için, Teyit’inYouTube kanalındaki “Yapay zeka ve deepfakes: gelecekten sahte haberler” başlıklı videoyu izleyebilirsiniz.

Sonuç olarak, Jim Carrey’nin, The Shining filmindeki bir sahneyi tekrar canlandırdığı iddiası doğru değil. Yayılan videonun deepfake olduğu, yayınlayan YouTube kanalına bakıldığında anlaşılıyor.

Deepfake videolar yanlış bilgi içeren videoları tanımlama rehberinden kurmaca başlığı altına konulabilir. Yapay zeka kullanılarak oluşturulan videolar, videodaki kişinin gerçekte yapmadığı şeyleri yapmış gibi göstermesi sebebiyle kurmaca başlığı altında değerlendirilebiliyor.