Tanımlanamayan uçan nesnelere (UFO) yönelik haberlerin gündemde olmasıyla sosyal medya kullanıcılarının da uzay ve dünya dışı yaşamla ilgili paylaşımları arttı.
Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların, Antarktika’da 1945 ila 1950 yıllarında görüntülenen uzay gemilerini gösterdiği iddia edildi.
Görseller yapay zeka programları ile oluşturulmuş
Paylaşımda yer alan fotoğrafları, tersine görsel arama tekniğiyle araştırdığımızda fotoğrafları daha önce paylaşan kaynaklara ulaşıyoruz.
Antarktika’da uzay gemisini gösterdiği iddia edilen fotoğraflar yapay zeka programı yardımıyla oluşturulmuş.
Görseller sanatçı Zach Heisman tarafından tasarlanmış. Heishman görselleri, aldığı komutlarla resimler oluşturan bir yapay zeka programı olan Midjourney ile oluşturmuş. Görsellerin AI Art Universe isimli Facebook grubunda 23 Ocak ve 20 Şubat tarihlerinde paylaşıldığı da görülüyor.
Zach Heishman, yapay zeka programları aracılığıyla UFO ve uzay temalarında görseller yaratıyor. Benzer çalışmalara paylaşımlarında sıklıkla yer veren Heishman, çalışmalarının bilim kurgu, karanlık sanat ve korku üzerine olduğunu vurguluyor.
Heishman, iddia görselinin bulunduğu paylaşıma yapılan bir yoruma verdiği yanıtta, görsellerin yaratıcısı olduğunu da belirtmiş.
Ayrıca Heishman Reuters’a yaptığı açıklamada, çalışmalarının yanlış bilgi için kullanılmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ifade etmiş.
Yapay zeka ile oluşturulan görseller ve yanlış bilgi
Mağara resmi olduğu iddia edilen diğer görsel ise sanatçı Gabriele Campagnano’a ait. Campagnano, mozaik görsellerini Midjourney adlı yapay zeka programıyla tasarladığını açıklamıştı. Oluşturulan görsellerden biri daha önce “İtalya’da UFO motifli mozaik bulunduğu” iddiasıyla dolaşıma girmiş, Teyit de bu iddiayı yanlışlamıştı.
Yapay zeka programları aracılığıyla olmayan pek çok yeri, olayı ve kişiyi varmış gibi göstermek mümkün. Bu durum, komplo teorilerini yaymak ve etkileşim almak isteyen sosyal medya kullanıcılarının dezenformasyon sorununa katkı sağlamasına yol açıyor. Gabriele Campagnano da paylaşımlarıyla bunu göstermeyi amaçlamış.Teyit konuyla ilgili ele aldığı analizde Midjourney’de UFO gibi anahtar kelimelerle benzer görseller tasarlamıştı.
Benzer şekilde, Midjourney’de “humans, ufo, antarctica, spaceship” kelimelerle UFO ve Antartika temalı görseller elde edebiliyoruz.
Gelişen teknoloji ile bu gibi fotoğraflar elde etmek artık her internet kullanıcısının yapabileceği bir şey haline geldi.
Diğer taraftan GoodNews gibi bazı projeler, sosyal medyada yanlış bilgilerin tespit edilmesinde yapay zeka programlarından yardım alınabileceğini gösteriyor.
Teyit'in ulaştığı Zach Heishman görselleri kendisinin tasarladığını söyledi. Heisman pek çok kişinin bu konuyla ilgili kendisine sorular yönelttiğini de ekledi. Ayrıca, Teyit'in iletişime geçtiği Gabriele Campagnano, görsellerin yaratıcısı olduğunu ve hiçbirinin gerçek arkeolojik bulgularla bağlantısı olmadığını vurguladı.
Antarktika’ya dair pek çok komplo teorisi bulunuyor
“1945-1950, Antarktika, uzay gemisi, UFO” gibi anahtar kelimeleri araştırdığımızda, görsellere ya da direkt olarak iddia ile ilgili bir habere rastlamıyoruz. Fakat, insanlığın Antarktika’ya olan ilgisi arttıkça, kıtaya dair pek çok komplo teorisi ortaya atılıyor.
Dünya üzerindeki en soğuk, en boş, en rüzgarlı ve en kuru yer olan Antarktika hakkında bilinenlerin az olması, komplo teorilerinin ve asılsız iddiaların önünü açıyor. Uydu görüntüleri ve manipüle edilmiş görseller de sık sık bu iddiaları desteklemek için kullanılabiliyor.