Sosyal medyada Srebrenitsa Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla yapılan paylaşımlarda katliamın yaşandığı günlere ait olduğu ve Boşnak bir anne ile çocuğunun katledilmeden önceki son görüntülerini gösterdiği iddiasıyla paylaşılan görsel hızla yayıldı. Görsel geçtiğimiz yıllarda da aynı iddiayla paylaşılmış.
Güncel paylaşımlardan birinin altında yer alan yorumlarda Yaşar Özkan isimli kullanıcının görselin “Lili” isimli bir kısa filmden alındığını söylediği yorumu dikkat çekiyor. Kullanıcı ayrıca kısa filmin yönetmenliğini İbrahim Gökhan Gökçay’ın yaptığını ve kendisinin görüntü yönetmeni olduğunu söylemiş.
İbrahim Gökhan Gökçay hakkında bir arama yapıldığında kısa biyografisinin yer aldığı bir sayfaya ulaşılıyor. Burada Gökçay’ın 2018 yılında “Zambak” isimli bir kısa filmi yazıp yönettiği bilgisi yer alıyor.
“Zambak” hakkında bilgilerin de yer aldığı sayfada iddiaya konu görsele ve filmin kamera arkasından başka görsellere ulaşılabiliyor.
Filmin kamera arkası görüntüleri
İddia görselinde yer alan sahnenin film içerisinden bir görüntüsü
Film sosyal medya hesaplarında paylaşılmış
Arama motorlarında aratıldığında Gökçay’ın kısa filmi “Zambak”a ulaşmak mümkün. Filmin yapımcılığını üstlenen Oraj Film, 20 Aralık 2018 tarihinde kısa filmi sosyal medya hesabında paylaşmış. Paylaşımda filmin Boşnakça isminin “zambak” anlamına gelen Ljiljan olduğu görülüyor. Ayrıca paylaşımda isimleri sayılan film ekibi içerisinde, ilk ipucumuz olan paylaşımın sahibi Yaşar Özkan’ın da yer aldığı görülüyor.
Gökçay 12 Temmuz 2020 tarihinde kendi sosyal medya hesabında da kısa filmi paylaşmış. Burada ise filmin yine zambak anlamına gelen İngilizce Lily ismiyle adlandırıldığını görmek mümkün.
Srebrenitsa’daki soykırımın üzerinden 27 yıl geçti
25 Haziran 1991’de patlak veren Yugoslavya İç Savaşı çok sayıda sivilin öldürüldüğü bir katliama sahne oldu. Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusunun başlattığı etnik temizlik hareketi sonrası Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılında Srebrenitsa’yı Boşnaklar için “güvenli bölge” ilan etse de, Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri 11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’ya girerek 8 bin 372 Boşnak sivili katletti.
2007 yılında BM yargı organı Uluslararası Adalet Divanı Srebrenitsa’da yaşananları “soykırım” olarak nitelendirmiş, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç’i yaşananlardan sorumlu tutarak 40 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
İddia daha önce Doğrula ve Malumatfuruş tarafından da incelendi.