Sosyal medyada bir görsel, Mars’a gidilmediğini kanıtladığı iddiasıyla dolaşıma sokulmuş. NASA'ın paylaştığı ve Mars’taki bir uzay aracını gösterdiği iddia edilen görselde, aracın gölgeleriyle güneşin konumunun tutarlı olmadığı da öne sürülmüş.
Yani paylaşımın iddiası, aslında Mars'a hiç varılamadığı, NASA’nın kendi ürettiği görsellerle insanlığı kandırdığı...
Görsel gerçek olduğu bilgisiyle paylaşılmamış
İnternette fotoğrafın izi sürüldüğünde farklı ülkelerden kullanıcıların da daha önce aynı görseli benzer iddialarla paylaştıkları görülüyor.
Paylaşımların yanı sıra iddiaya konu görselin yer aldığı bir stok fotoğraf sitesinin sayfasıyla karşılaşmak mümkün. Sitede görselin Mars üzerindeki InSight uzay aracını gösteren bir illüstrasyon olduğu ve eserin sahibinin JPL-Caltech olduğu belirtilmiş.
JPL-Caltech ismi araştırıldığında NASA tarafından desteklenen ve Caltech tarafından yönetilen bir araştırma ve geliştirme laboratuvarı olan Jet Propulsion Laboratory’nin (Jet İtki Laboratuvarı - JPL) internet sitesine ulaşılabiliyor.
İddiaya konu olan görsel de burada yer alıyor. 25 Ocak 2018’de paylaşılan görseli bir sanatçının tasarladığı burada da ifade edilmiş. Sitede benzer bir başka dijital tasarım daha mevcut. Galeride diğer dijital tasarımları incelemek de mümkün.
NASA’nın Mars görevine yönelik internet sitesindeki galeride de çalışmaya yer verilmiş. Ancak burada görselin gerçekten Mars'ta çekilen bir fortoğraf olduğu yazmıyor. Yani insanlar yanıltılmamış. Aksine bunun bir sanatçının eseri olduğu açıkça belirtilmiş.
Sitenin multimedya sekmesinde yer alan “Raw Images” kategorisi seçildiğinde, InSight'ın çektiği gerçek görüntülere ulaşılabiliyor.
Uzaya gidilmediğine dair iddialar yeni değil. Teyit daha önce Mars’a ait görüntülerin aslında Devon Adası’nda çekildiği, astronot Buzz Aldrin’in aya hiç gitmediklerini itiraf ettiği ya da aydaki ayak izlerinin astronotların botlarıyla uyuşmadığı gibi pek çok iddiayı yanlışladı.
Bu iddia daha önce Doğrula tarafından da incelendi.