Sosyal medyada yayılan bir iddiaya göre paylaşımlardaki görsel, giyim markası LC Waikiki’nin yeni logosunu gösteriyor. Görselde üzerindeki gökkuşağından siyah bir şemsiyeyle korunan çekirdek aile figürü görülüyor. Özellikle Twitter’da hızla yayılan paylaşımlardan teki 11 binden fazla beğeni aldı.
Ancak iddia yanlış. Markanın sitesinde logonun değişmediği görülebiliyor. İddia konusu görsel ise uzun zamandır internette paylaşılan bir tasarım.
Görsel uzun zamandır internette
İddia konusu görseli tersine görsel arama yöntemini kullanarak aradığımızda Yandex arama motorunda aynı görselin farklı zamanlarda, farklı dillerde birçok paylaşıma konu olduğunu görebiliyoruz. TinEye üzerinden arama yaptığımızda da, aynı görselin farklı paylaşım tarihlerine ulaşabiliyoruz. 2015 yılına kadar geriye giden paylaşımlar görmek mümkün.
Görsel LGBTİ+ karşıtı politikalara destek veren kurum ve kişiler tarafından farklı sloganlar eşliğinde birçok kez paylaşılmış. 2017 yılında İspanyolca bir içerikte, yanı sıra Lehçe bir tişört baskısında aynı tasarımı görmek mümkün.
Görsel yakın tarihte, 28 Haziran’da, Onur Haftası kapsamında yapılan paylaşımları eleştirmek ve LGBTİ+ karşıtı politikaları desteklemek adına da paylaşılmış.
LC Waikiki’nin güncel logosu aynı
Markanın internet sitesinde ve resmi sosyal medya hesaplarında iddia konusu görselin kullanılmadığını, mevcut bilinen logolarının kullanılmaya devam edildiğini görebiliyoruz.
Onur Haftası her yıl Haziran ayında düzenlenen bir dizi etkinlik ve yürüyüşle kutlanıyor. Geride bıraktığımız hafta LC Waikiki ile ilgili bir iddia daha gündeme gelmişti. İddiaya göre marka bazı çalışanlarına, Onur Haftası’nı anımsattığı gerekçesiyle, üzerinde gökkuşağı veya tek boynuzlu at olan ürünlerin satışının durdurulması gerektiğini söyleyen bir e-posta göndermişti. İddianın gerçek olduğunu düşünerek yapılan ve markayı bu kararı için destekleyen birçok paylaşım da geldi. Teyit iddiayı incelemeye aldı ancak halen firmadan kurumsal bir yanıt alamadı. Bu paylaşımların bazılarında da markanın yeni logosunu gösterdiği iddia edilen görselin kullanıldığını görebiliyoruz.
LGBTİ+ karşıtı politikaları destekleyen kişi ve kurumlar, LGBTİ+ bireylerin geleneksel aile yapısına bir tehdit oluşturduğuna yönelik iddialarını dile getirmek için benzer birçok görsel kullanıyor.
Sonuç olarak iddia yanlış. Marka hala eski logosunu kullanmaya devam ediyor. İddia konusu görsel ise uzun zamandır internette paylaşılan bir tasarım. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek gösterilebilir.