Görselin bir okul tarafından verilen ‘Allah’ın Takdiri’ belgesini gösterdiği iddiası

Görselin bir okul tarafından verilen ‘Allah’ın Takdiri’ belgesini gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Milli Eğitim Bakanlığı “Allah’ın Takdiri” diye bir belge düzenlemiyor.

Görseli hazırlayan İnci Teen, mizah amaçlı parodi içerikler üretiyor.

Görselde kullanılan çerçeve ve mühre internet üzerinden ulaşılabiliyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada bir kullanıcı, “Böyle kepazelik görülmedi” açıklamasıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İstanbul Beykoz Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nde “Allah’ın Takdiri” adlı bir belge düzenlendiğini gösterdiği iddia edilen bir fotoğraf paylaştı. 

allahin takdiri belgesi iddia

Görsel bilgisayar ortamında üretilmiş 

İddia edilen görselin sol alt bölümünde yazan “İnci Teen” sosyal medya üzerinden mizahi paylaşım yapan bir sayfa. Bu, belgenin parodi amaçlı bilgisayar ortamında hazırlandığı şüphesini yaratıyor. 

allahin takdiri belgesi inci teen benzer

Tersine görsel arama yapıldığında, görselin ilk olarak Donanım Haber’in forum bölümünde paylaşıldığını görüyoruz. 

Bu görsel oluşturulurken kullanılan belge ve damgaya, internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor. İddia konusu belgede yalnızca belgenin çerçevesinin rengi değişmiş. Görselde, kullanılan mühür, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’na ait. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği belgelerin altında, bakanlığın kendi mührü oluyor.

ornek takdir muhur

MEB’in böyle bir belgesi yok 

Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatından, “Öğrencinin Ödüllendirilmesi” adlı bölümün 159. maddesinde, başarılı öğrencilere verilen belgeler sıralanıyor. Bunlar teşekkür belgesi, takdir belgesi, onur belgesi ve üstün başarı belgesi olarak belirlenmiş.

tum belgeler iddia

MEB tarafından belirlenen resmi başarı belgelerinin örnekleri de iddia edilen görselden farklı. Resmi belgelerde, okul müdürünün adı ve imzası bulunurken, iddia edilen görselde okul müdürünün adı bulunmuyor.  

tesekkur iddia ornek 1

İddia, köşe yazarı Emin Çölaşan tarafından da 30 Haziran 2013’te “Milli (!) Eğitim” adlı köşe yazısında da dile getirilmişti

Malumatfuruş, bu iddiayı 2019’da incelemiş ve görselin montaj olduğunu belirtmişti