Görselin bir annenin bebeğini öptüğü sıradaki MR görüntüsü olduğu iddiası

Görselin bir annenin bebeğini öptüğü sıradaki MR görüntüsü olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Nisan 2015’te çekilen MR görüntüsündeki anne ve bebek, Rebecca Saxe ve oğlu.

Sinirbilimci Rebecca Saxe, daha önce anne ve bebeğine ait böyle bir MR görüntüsü olmadığı için meraktan çekildiğini söylüyor.

Turuncu işaretler bebek beynindeki aktivasyonu göstermek için MR görüntüsüne sonradan eklenmiş.

Bu işaretlerin oksitosin hormonu, öpücük ya da emzirmeyle ilgisi yok.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan görselin bir annenin bebeğini öptüğü sırada yaşanan oksitosin salımını gösteren MR (manyetik rezonans) görüntüsü olduğu iddia edildi. Görsel uzun zamandır sosyal medyada paylaşılmış ve birçok dilde yayılmış. 

anne bebek mr oksitosin salinimi iddiasi

MR görüntüsünün oksitosin hormonuyla bir ilgisi yok

Görselle ilgili tersine görsel arama sonuçlarına göre, paylaşımdaki MR görüntüsü MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) sinirbilimci Rebecca Saxe’in Smithsonianmag dergisinde yazdığı makalede yer alıyor. Rebecca Saxe, bebeklerin beyin fonksiyonlarıyla ilgili çalışan bir bilim insanı. Nisan 2015’te çekilen anne ve bebeğini gösteren MR da, daha önce böyle bir görüntü hiç olmadığı için, meraktan çekilmiş. 

MR görüntüsünün orijinalinde, paylaşımlarda olduğu gibi turuncu ve kırmızı renkli işaretler yok. Ancak Saxe daha önce bebeklerin beyni üzerinde yaptığı bir çalışmadan elde ettiği verileri, bebek beynindeki aktivasyonu göstermek için MR görüntüsüne yerleştirmiş. 

saxe takashi mr goruntusuAnne ve bebeğini gösteren MR görüntüsünün orijinali

Görüntülerin internette yanlış yayılmasıyla 12 Eylül 2019’da Saxe MR görüntüsüyle ilgili bir açıklama yapmış. MR görüntüsünde üreme, doğum ve doğum sonrası dönemde uyarılan ya da güven duygusunu artırdığı bilinen oksitosin hormonuyla, öpücük ya da emzirmeyle ilgili bir bilgi olmadığını söylemiş.