Covid-19 salgınıyla beraber Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim ve öğretim dönemine dair nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Sosyal medyada yer alan bir takvimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan 2020-2021 aşamalı açılma takvimini gösterdiği iddia edildi. Takvimde yaş gruplarının, sınıfların hangi tarihlerde yeni döneme başlayacağı, yarıyıl tatillerinin ve ikinci dönemin ne zaman başlayacağı gibi bilgiler yer alıyor.
Takvim yeni öğretim yılı planlamalarını göstermiyor
Milli Eğitim Bakanlığı Twitter hesabından 2020-2021 eğitim takvimini gösterdiği iddia edilen görselin asılsız olduğunu duyurdu. Bakanlık “Yeni eğitim öğretim yılı planlamaları ve takvimine ilişkin Bakanlığımız resmî iletişim kaynakları dışında yapılan açıklama ve paylaşımlara itibar etmeyiniz” uyarısında bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesine baktığımızda da 2020-2021 eğitim öğretim yılı için, böyle bir takvim paylaşılmadığını görebiliriz. Bakanlık yeni öğretim yılına dair bilgilendirmelerini önceki yıllarda olduğu gibi, genelgelerin yanı sıra internet sitesinin haberler bölümünde de yapıyor.
İddia konusu görselle, bakanlığın daha önce hazırladığı benzeri görsellerle karşılaştırma yaptığımızda da aradaki biçimsel farklar görülebilir. Görselde “T.C. Milli Eğitim Bakanlığı” ibaresinin turuncu renkle yazıldığı görülüyor. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan benzeri görsellerde ibarede kırmızı renk kullanılıyor. Öte yandan iddia görselde yazı fontu olarak roboto kullanırken, bakanlığın hazırladığı görselde nonserif fontu kullanılmış. Bakanlığın tercih ettiği görsel düzen ile de farklılıklar var.
Yüz yüze eğitim 21 Eylül’de başlayacak
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 12 Ağustos’ta yaptığı basın açıklamasında yeni eğitim öğretim yılının 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle başlanacağını, yüz yüze eğitime 21 Eylül'den itibaren "aşamalı ve seyreltilmiş" şekilde geçileceğini duyurmuştu. “Aşamalı ve seyreltilmiş” eğitimde belli sınıf düzeyleri öncelikli olarak açılacak, dersler ve konular seyreltilerek, içeriğin tümüyle yüz yüze işlenmesi yerine belirli konuların önceliklendirilmesi yoluna gidilecek. Bakan Selçuk’un açıklamasına göre seyreltilme sonucunda ortaya çıkabilecek olası açık da uzaktan eğitim, canlı dersler ve EBA televizyonları vasıtasıyla giderilecek. “Aşamalı ve seyreltilmiş” eğitim modeli, Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları neticesinde şekillendirilmişti.
Öte yandan bakan, hangi yaş grubunun öncelikli başlayacağının henüz belirlenmediğini, detayların bilim insanlarının tavsiyeleri doğrultusunda belirlenip paylaşılacağını da açıkladı.
Ziya Selçuk, 16 Ağustos’ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da okulların 21 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacağı bilgisini yineledi.
Yeni eğitim öğretim yılı için hazırlıklar devam ediyor
2019-2020 dönemi, Covid-19 salgını nedeniyle, 23 Mart 2020 tarihinden itibaren Eğitim Bilişim Ağı (EBA), Canlı Sınıf Uygulamaları ile EBA TV (İlkokul, Ortaokul ve Lise) yoluyla uzaktan eğitim ile tamamlanmıştı. Bakan Selçuk daha önce yaptığı açıklamada salgın nedeniyle üzerinde çalışılan hibrit eğitim modelle, yeni eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze ve uzaktan eğitimin bir arada verileceğini, ders saatlerinin azalacağını duyurmuştu.
Bakanlığın internet sitesinde yer alan, 14 Ağustos tarihli, “Yeni eğitim yılı hazırlıkları için sahadayız” başlıklı duyuruda Bakan Selçuk’un yeni öğretim yılı için gerekli son hazırlıkları ve yeni öğretim yılı çalışma stratejilerini değerlendirmek için 81 ilin milli eğitim müdürüyle görüştüğü belirtilmiş.
16 Ağustos’ta yayınlanan başka bir duyuruda da Milli Eğitim Bakanlığı illere 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı için yayınlanan çalışma takviminde değişikliğe gidilerek, resmi ve özel eğitim kurumlarının, 8. ve 12. sınıf öğrencileri ile mezunlara yönelik, 31 Ağustos 2020- 6 Haziran 2021 tarihlerinde destekleme ve yetiştirme kursları açabileceğini belirtmiş.
Bakanlık, 3 Temmuz 2020 tarihinde 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi için genelge yayınlamıştı. Genelgede birinci dönemin ara tatilinin 16 Kasım 2020 Pazartesi başlayacağı, 20 Kasım 2020 Cuma günü sona ereceği, yarıyıl tatilinin 25 Ocak 2021 Pazartesi günü başlayacağı, 5 Şubat 2021 Cuma günü biteceği belirtilmiş. Öte yandan genelgeye göre İkinci dönem, 8 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacak ve 18 Haziran 2021 Cuma günü sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 12 Nisan 2021 Pazartesi günü başlayacak ve 16 Nisan 2021 Cuma günü sona erecek. Bu genelgede de hangi sınıfın, yaş grubunun eğitim dönemine öncelikli başlayacağına dair bilgilendirme yer almıyor.