Sosyal medyada paylaşılan bir görselin 445 kilogramlık birinin röntgen görüntüsü olduğu iddia edildi. İddia 2014 yılından beri dolaşımda ve birçok dilde yayılmış.
Görseldeki röntgen değil, üç boyutlu modelleme
Tersine görsel arama sonuçlarına göre, görsel Britanyalı Channel 5 kanalında yayınlanan “70 Stone and Almost Dead” isimli belgeselden alınmış. 2013 yılında yayınlanan belgeselde obezite hastası olduğu söylenen Keith Martin’in hikayesi anlatılıyor.
Röntgen görüntüsü olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel, Martin’in ayakta durabilmesi halinde nasıl görüneceğini gösteren üç boyutlu bir modelleme.
Üstelik Martin’in böyle bir röntgen verebilmesi hayli zor, çünkü belgesel çekildiğinde Martin yatağa bağlı yaşıyordu. Doktorlar, kilo verememesi halinde Martin’in iki yıl içinde ölebileceğini söylemişlerdi.
Martin 2014’te, henüz 44 yaşındayken zatürreden hayatını kaybetti. Hayatını kaybedene dek neredeyse 200 kilogram vermişti.
Keith Martin’in üç boyutlu modellemesini gösteren bir başka görüntü.
Obezite 1975'ten bu yana neredeyse üç katına çıktı
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite, sağlığı bozabilecek anormal veya aşırı yağ birikimi. Obezite veya aşırı kiloyu sınıflandırmak için basit boy ve ağırlık dengesinin hesaplandığı vücut kitle indeksi yöntemi kullanılıyor.
Örgütün son verilerine göre 2016 yılında, 18 yaş ve üzeri 2 milyara yakın yetişkin aşırı kiloluydu. Bunların 650 milyondan fazlasının ise obez olduğu biliniyor. 2020’de, beş yaşın altındaki 39 milyon çocuk aşırı kilolu veya obez olarak hesaplanmış. 1975’ten bu yana neredeyse üç katına çıkan obezite erken ölüm için önde gelen risk faktörlerinden biri.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de obezite görülme sıklığı giderek artıyor. TÜİK’in açıkladığı Türkiye Sağlık Araştırması verilerine göre, 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2016 yılında yüzde 19,6 iken, 2019 yılında yüzde 21’e çıkmış. Kdınların yüzde 24,8'i, erkeklerin yüzde 17,3'ü obez.
Obezite ve fazla kiloyu engellemek için daha sağlıklı gıdaları seçmek ve düzenli fiziksel aktiviteye erişebilmek önemli. Obeziteye neden olan gıdalar ucuz ve hastalık bu nedenle dünya genelinde düşük gelir gruplarında yaygın. Bu yüzden sağlıklı gıdaların uygun maliyetli ve kolay erişilebilir olması hükümetlerin politikalarına da bağlı.