Görseldeki mavi karpuzun gerçek olduğu iddiası

Görseldeki mavi karpuzun gerçek olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Mavi karpuz dilimi, standart kırmızı bir karpuzun maviye boyanmasından ibaret.

Fotoğrafın orijinaline Adobe Stock üzerinden ulaşılabiliyor.

Çevrimiçi alışveriş sitelerinde mavi ya da mor olduğu iddiasıyla satılan karpuz tohumlarının, hasat alındığında kırmızı olduğu görülüyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada uzun zamandır dolaşan bir şehir efsanesine göre, görseldeki karpuz sahiden de mavi. Pek çok dilde paylaşılan mavi karpuz efsanesini gerçek sanıp tohum siparişi verenler bile var. 

mavi karpuz iddia gorsel

“Moonmelon” yani “ay karpuzu” olarak anılan ve Japonya’ya özgü mavi renkteki karpuzla ilgili internette sonsuz içerik var desek yanlış olmaz. İddia, yıllar içinde hızla yayılmış. 

Ancak bu karpuz dilimi, standart kırmızı bir karpuzun dijital yöntemlerle maviye boyanmasından ibaret. 

Tersine görsel arama yapıldığında fotoğrafın orijinaline Adobe Stock üzerinden ulaşılabiliyor. Stok fotoğraflar arasında “blue watermelon” anahtar kelimesini kullanarak bir arama yapıldığında montajlanarak oluşturulmuş başka mavi karpuz görselleri de görülebilir. Hatta aynı orijinal görselin mor rengine de rastlamak mümkün

Mor ve mavi karpuz görsellerin sık yer aldığı sitelerin çevrimiçi alışveriş siteleri olduğu görülüyor. Bu sitelerde mavi ya da mor renkli olduğu iddia edilen karpuzların tohumları satılıyor. Ancak bu tohumlardan çıkacak karpuzlar mavi ya da mor değil, kırmızı. Türkiye’de de Temel Yaşar Yazıcı, Japonlardan gördüğü mavi karpuzların tohumlarını siparişini vermiş ve ekmiş. Ancak hasat aldığında karşılaştığı karpuzlar kırmızı renkteymiş

Karpuza kırmızı rengini likopen veriyor 

Bitkilere renklerini veren bazı pigmentler var. Yeşil renk veren kloroplast ve kırmızı renk veren likopen gibi. Karotenoidler ise bitkilerde bulunan, açık sarı kırmızı arası renkleri veren pigmentler. Mavi renk ise bitkilerde çok daha nadir. Bu rengi veren yalnız bir pigment var: Anthocyanin.  

Bu yüzden de endüstriyel metotlar geliştirilene kadar mavi renk çok kıymetliymiş. Ressamlar ve kumaş yapanlar, mavi rengi en seçkin müşterileri için kullanırmış.