Sosyal medyada ve Yeni Şafak gibi haber sitelerinde Google ve Apple’ın harita uygulamalarından Filistin’i sildiği iddia edildi. 16 Temmuz 2020 tarihinde yapılan paylaşımlarda olayın birkaç gün önce yaşandığı söylendi.
Ancak iddia doğru değil. İlk olarak 2016 yılında gündeme gelen konuyla ilgili o tarihte Google bir açıklama yapmış ve Filistin isminin Google Haritalar’da daha önce de etiketlenmediğini söylemiş.
Filistin bazı harita uygulamalarında daha önce de yer almıyordu
Filistin’in Google ve Apple Haritalar’dan silindiği iddiası ilk olarak 2016 yılında gündeme gelmiş. Filistin Gazeteciler Forumu 25 Temmuz 2016’da Google'ın Filistin'i haritalarından kaldırma kararı aldığını iddia etmiş. Ancak Google sözcüsü bir açıklama yaparak, Filistin etiketinin Google Haritalar’da daha önce de bulunmadığını, yani böyle bir etiketin olmadığını söylemiş.
Konunun yaygınlaşmasının ardından 2016’da Change.org’da “Google: Put Palestine On Your Maps!” başlıklı bir imza kampanyası başlatılmış. Olayın yeniden gündeme gelmesiyle birlikte kampanyaya imza verilmeye devam ediyor.
Haritalar Filistin topraklarını nasıl gösteriyor?
İsrail ve Filistin arasındaki toprakların görünümü tarihten bugüne pek çok kez değişti. Ancak son halinde Gazze ve Batı Şeria Filistin toprakları olarak biliniyor. Haritada görülen turuncu alanlar Filistin'e ait.
Al Jazeera’den alınmıştır.
Google Maps’te yapılan “Palestine” (Filistin) araması doğrudan işaretli bir merkeze götürmüyor. Haritada Batı Şeria ve Gazze bölgelerinin siyah kesik çizgilerle ayrıldığı görülüyor. Bu topraklar bugün Filistin toprakları olarak geçen bölgeler.
Google Maps sonuçları.
Google Haritalar’da hem Gazze hem de Batı Şeria etiketleri tıklandığında, konumlar hakkındaki bilgiler kısmında Vikipedi’den alınan bilgiler yer alıyor. Bu sonuçlarda ise, şehirlerin Filistin’de bulundukları yazıyor.
Apple Maps’te de “Palestine” araması etiketlenmiş doğrudan bir sonuç vermiyor. Sınırlar bazı renkli çizgilerle belirlenmiş olsa da, bu toprakların Filistin’e ait olduğu anlaşılamıyor.
Bir başka harita uygulaması Yandex Maps’te ise “Palestine” araması sonuç veriyor. Filistin etiketi kullanılmış ve Google Maps gibi Filistin toprakları çizgilerle belirlenmiş.
Yandex Maps sonuçları.
Filistin toprakları bugün Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’yı ve Gazze’yi içeren topraklardan oluşuyor. Filistin’i tanıyan 139 ülke var. Bunlar arasında Rusya, İsveç, Çin gibi ülkeler var. ABD ve Avrupa ülkelerinin ise büyük bir kısmı tanımıyor. İsrail’i tanımayan ülkeler ise, Afganistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden oluşuyor.
Sonuç olarak Google ve Apple Haritalar’dan Filistin’in birkaç gün önce silindiği doğru değil. Google, Filistin etiketinin daha önce de kullanılmadığını söylüyor. Haritalarda ise Filistin’e ait topraklar çizgilerle gösteriliyor. İddia yanlış bilgi türlerinden uydurmaya örnek.