Birçok kullanıcının daha önce de gördüğü, Gezi Parkı eylemleri sırasında çekilen fotoğrafta en arkada duran beyaz saçlı yaşlı adamın, geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Toplumcu Kurtuluş Partisi üyesi Zeki Özhoroz olduğu iddia edildi.
Ancak iddia yanlış. Fotoğraftaki kişi Zeki Özhoroz değil, bir başkası.
Fotoğraftaki kişi Zeki Özhoroz değil
İddianın sosyal medyada hızla yayılmasının ardından Zeki Özhoroz’u yakından tanıyan kişiler fotoğraftakinin o olmadığı söyleyen paylaşımlarda bulundu. Uzun yıllar üyesi olduğu partinin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Yoldaşımız Zeki Özhoroz, Gezi Direnişi dahil birçok eylemde bulunmuştur. Ancak paylaşılan fotoğraftaki kişi kendisi değildir. Kamuoyunun bilgisine" dendi.
Teyit’in ulaştığı parti MYK üyesi Onur Balcı da “Fotoğraftaki kişi Zeki bey değil, kendisi de Gezi eylemlerinde bulundu ancak bu fotoğraftaki kişi başka birisi” dedi. Balcı, Zeki Özhoroz’un İstanbul’da ikamet ettiğini ve Gezi eylemleri sırasında da İstanbul’da olduğunu hatırlattı. İddia konusu ünlü fotoğraf ise AFP'den Adem Altan'a ait. Altan fotoğrafın 17 Haziran 2013 tarihinde Ankara'da Kızılay AVM'nin önünde çektiğini belirtiyor. Hatta Altan'ın mekana ilişkin verdiği detaylar ve fotoğraftan elde ettiğimiz ipuçlarını birleştirdiğimizde, fotoğrafın çekildiği noktanın konumuna Google Earth üzerinden ulaşmak da mümkün.
Fotoğrafta konumu bulmamıza yardımcı olabilecek, insanların arkasında görünen korkuluklar ve ağaç, arkasına saklandıkları pano benzeri yapı ve metro girişlerine benzeyen karolu kaplama gibi öğeleri belirledikten sonra Google Earth üzerinden Kızılay AVM'nin bulunduğu konumun sokak görüntülerini incelediğimizde, fotoğraftaki kişilerin metro istasyonu girişindeki reklam panosunun arkasında durduklarını tespit edebiliyoruz.
İddiayı ilk paylaşanlardan olan Birleşik Metal İşçileri Sendikası, TKP’nin açıklaması ardından yaptığı paylaşımı silerek yeni bir paylaşım yaptı. BirGün de fotoğraftaki kişinin Zeki Özhoroz olmadığını belirten bir düzeltme tweeti attı.
Sonuç olarak iddia yanlış. Gezi eylemleri sırasında çekilen fotoğraftaki kişi geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Zeki Özhoroz değil. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek gösterilebilir.