Gebelerde Covid-19 aşılarının güvenli olduğuna dair bilimsel veri olmadığı iddiası

Gebelerde Covid-19 aşılarının güvenli olduğuna dair bilimsel veri olmadığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Çalışmalardan elde edilen veriler, mRNA aşıları dahil olmak üzere, aşıların anne ve bebeğe zararlı bir etkisinin olmadığını gösteriyor.

Aşılar gebelikte yaşanabilecek düşük riskini artırmıyor ve güvenli.

Türk Tabipler Birliği, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği gibi sağlık otoriteleri gebelerin aşılanmasını tavsiye ediyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Aşı karşıtlığıyla bilinen Ümit Aktaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla gebelerde Covid-19 aşılarının güvenli olduğuna dair bilimsel veri olmadığını iddia etti. 

umit aktas gebelik asi iddiasi

Türkiye’de ve dünyada güvenilir sağlık otoriteleri gebelerin aşılanmasını öneriyor

Aşılama başladığından beri aşıların etkinliği ve güvenliğiyle ilgili pek çok bilimsel çalışma yayınlandı. Gebeler ise güvenlik gerekçesiyle aşılamanın başladığı ilk dönemlerde bu çalışmalara dahil edilmemişti. Haliyle pek çok gebe için hangi aşıyı olacağı ve aşılanıp aşılanmama konusu bir muammaya dönüşmüştü. 

Ancak gebeler aşılama çalışmalarına geç dönemde dahil edilmiş olsalar da, daha sonra birçok bilimsel veri yayınlandı. Britanya, İspanya, İsveç, ABD ve Kanada gibi ülkeler de gebelere Covid-19 aşısının uygulanmasının güvenli olduğunu belirtti. Türkiye’deki Türk Tabipler Birliği, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği gibi sağlık otoriteleri de gebelerin aşılanmasını tavsiye ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Haziran 2021 tarihli raporu da gebelerin aşılanmasını öneriyor. Örgüte göre gebelerin, gebe olmayanlara göre hastalığı ağır geçirme ihtimali daha yüksek

Güncel bilimsel çalışmalara göre Covid-19 aşıları gebeler ve emzirenler için güvenli 

Gebelikte aşılanmayla ilgili güncel bilimsel veriler var ve bu veriler aşılamanın güvenli olduğunu gösteriyor. 7 Eylül 2021’de Nature’da yayınlanan çalışmada, 16 yaş ve üzeri aşılı ve aşısız gebeler karşılaştırılmış. 20 Aralık 2020 ve 3 Haziran 2021 tarihleri arasında İsrail’de yapılan, toplam 10 bin 861 aşılı gebe ve 10 bin 861 aşısız gebenin karşılaştırıldığı çalışma; aşıların gebeler için olumsuz bir etki yaratmadığını göstermiş.

Benzer başka çalışmalar da var. İsrail’de BioNTech aşısının 15 bin 60 gebe üzerindeki etkilerine dair olumsuz bir bulguya rastlanmamış. Klinik çalışmalar ve hayvan deneylerinden elde edilen veriler de, mRNA aşıları dahil olmak üzere, aşıların anne ve bebeğe zararlı bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Dahası Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Dergisi’nde (AJOG) yayınlanan bir başka çalışma, aşıdan sonra oluşan antikorların anne sütüne geçtiğini de gösteriyor. 

Gebelikte yaşanabilecek düşük tehlikesi ve mRNA aşılarının arasındaki bağa ilişkin araştırmalar da var. Buna göre, gebelikten hemen önce veya ilk 20 haftada mRNA aşısı olmuş 2 bin 456 kişinin düşük riskinde artış gözlenmemiş. Ayrıca, gebelikten sonraki emzirme dönemi için de aşıların olumsuz bir etkisi yok.

Bazı ülkelerde aşılamanın ilk 12 haftadan sonra olması öneriliyor 

Bazı ülkelerin sağlık otoriteleri gebelikte aşılama konusunda ilk 12 haftanın beklenmesini öneriyor. Hamilelikte dokuz aylık gebelik süresi üç aylık dönemlere ayrılıyor ve bu dönemlere trimester adı veriliyor. İlk 12 hafta da birinci trimester dönemi. Bu dönemde gebelerin yüksek ateşe maruz kalması bazı doğum kusurlarına sebep olabiliyor. Covid-19 aşılaması sonrası da yüksek ateş yaşanabileceğinden, gebeler ilk 12 hafta aşılanmamayı tercih edebilir