Hürriyet başta olmak üzere birçok haber sitesinde yer alan habere göre, Gana’da, aralarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da olduğu bir suç şebekesi sahte ABD Büyükelçiliği açarak yıllarca faaliyet gösterdi. Haberde, kişilerin ABD Büyükelçiliği çalışanı kılığında İngilizce ve Flemenkçe konuşarak ve Ganalı yetkililere rüşvet vererek insanları dolandırdıkları iddia edildi. Haberde ayrıca ABD vizesi almak için başvuranlardan 6 bin dolar istendiği de belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı 2 Kasım 2016 tarihinde resmi web sitesinden konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Gana’nın Accra kentinde her pazartesi, salı ve cuma günleri Amerikan bayrağının göndere çekildiği ve içerisinde Başkan Barack Obama'nın fotoğrafının asıldığı tespit edilen bir bina var. Gana’da ABD Büyükelçiliği olarak hizmet vermekte. Ancak, binanın ABD Büyükelçiliği olduğu doğru değil.
Sahte büyükelçilik, Accra'daki ABD Büyükelçiliği asistan bölge güvenlik görevlisi araştırmacısı (ARSO-I), Gana Polis Kuvvetleri, Gana Dedektiflik Bürosu ve diğer uluslararası ortaklarla işbirliği yapılarak geçen yaz durduruldu. Birçok şüpheliye dair soruşturmalar hala devam etmekte. Türk organize suç grubunun soruşturulması ve aranması da sürüyor.”
Açıklamada, binanın ABD hükümeti tarafından işletilmediği, Ganalı - Türk organize suç çetesi ve Ganalı bir avukat tarafından ABD Büyükelçiliği olarak işletildiği belirtildi.
Gana’daki gerçek ABD Büyükelçiliği binası
Sahte ABD Büyükelçiliği binası, \"Operation Spartan Vanguard\" isimli operasyon sırasında yapılan soruşturmalar sırasında fark edildi. Operation Spartan Vanguard girişimi, ABD Büyükelçiliği'nin Bölgesel Güvenlik Ofisi'ndeki (RSO) diplomatik güvenlik görevlileri tarafından, büyükelçiliği ve bölgeyi saran kaçakçılığı ve dolandırıcılığı ele almak üzere başlatılmıştı.
Sol: Binada ele geçirilen 150 pasaportun bir kısmı
Sağ: Baskınlar sırasında ele geçirilen bankacılık, eğitim ve diğer kimlik belgelerinden bazıları