Gana’da koronavirüsün ilacının bulunduğu iddiası

Gana’da koronavirüsün ilacının bulunduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Adutwumwaa Bitters adlı bitkisel ürünün etiketine “coronavirus” ibaresi montajlanarak eklenmiş.

Üretici Adutwumwaa Bitkisel Endüstriler isimli firma, hastalığın tedavisini buldukları iddiasını da yalanladı.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını başladığından bu yana, hastalığın ilacı ya da aşısının ne zaman bulunacağı büyük merak konusu. Daha önce hastalığın aşısının bulunduğu da iddia edilmiş ancak iddianın gerçek olmadığı ortaya çıkmıştı. Bu defa da sosyal medyada ve haber sitelerinde Covid-19’u tedavi edecek Adutwumwaa Bitters adlı bir ilaç bulunduğu iddia edildi. 10 Mart 2020’de paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gönderilen iddia İHA, Türkiye, Yeni Şafak, Diriliş Postası ve Tv100 gibi gazete ve haber sitelerinde de yer aldı.

iddia_gorsel_ilac

Ancak Adutwumwaa Bitters adlı bitkisel ürünün Covid-19’un tedavisinde kullanılabileceği doğru değil. Görseldeki “coronavirus” ibaresi montaj. Üretici Adutwumwaa Bitkisel Endüstriler isimli firma, hastalığın tedavisini buldukları iddiasını da yalanladı. 

İlaç kutusundaki “coronavirus” ibaresi montaj

Covid-19’u tedavi edeceği söylenen ürün, Afrika’nın önde gelen bitkisel ürün şirketlerinden Adutwumwaa Bitkisel Endüstriler Şirketi’ne ait ve 30 yıldır piyasada, yeni değil. Şirket resmi Facebook hesabından iddianın gerçek dışı olduğuna dair bir açıklama yayınlamış. 29 Şubat 2020’de paylaşılan açıklamada, kutuda yer alan ibarenin montajlandığı ve ürünün Covid-19’u tedavi etmediği vurgulanmış. 

Teyit, ürünün Gana’da satışını yapan bir şirketle de görüştü. Gelen yanıtta da ürünün koronavirüsü tedavi etmediği bilgisi yer alıyor. Yetkili ayrıca, Teyit ile orijinal paketin bir fotoğrafını paylaştı. 

adutwumwaa_gana

Teyit ile paylaşılan orijinal ürün fotoğrafı. Ürünün kutusunda ‘coronavirus’ yazmıyor. 

Konuyla ilgili Batı Afrika’da yer alan bağımsız doğrulama platformu Dubawa da bir yazı hazırlamış ve iddiaları yalanlamıştı. 

disclaimer_adutwumwa

Bitkisel ürün kabızlık ve regl ağrıları için kullanılıyor

Şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre, bitkisel ürün Afrika’da 30 yıldan fazladır kabızlık, regl ağrısı, romatizma, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar için kullanılıyor.  

adutwumwaa_gana_1

Virüsün yol açtığı hastalığı tedavi edecek spesifik bir ilaç bulunmadığı bilgisine Dünya Sağlık Örgütü’nün internet sitesinden de ulaşılabilir.  

İlginizi çekebilir: Yeni koronavirüsün aşısının bulunduğu iddiası

Sonuç olarak birçok haber sitesinde paylaşılan Covid-19’un tedavisinin bulunduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. İddiada yer alan fotoğraf montajlanmış. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden manipülasyona örnek.