Pandemi nedeniyle bir yıl geç oynanan Euro 2020 turnuvası talihsiz bir olaya sahne oldu. Gruplardaki ilk karşılaşmalar sırasında Danimarka milli takımı forması giyen Christian Eriksen birden yere yığıldı ve kalbi durdu. Oyuncu sonrasında yapılan müdahaleyle yeniden hayata döndürüldü ve maç birkaç saatlik aranın ardından devam etti.
Eriksen’in rahatsızlanmasının nedeni merak edilirken, Türkiye’de oyuncunun bir ay önce BioNTech’in Covid-19 aşısını olduğu, bu yüzden kalp kası iltihaplanması yaşadığı öne sürüldü.
İnternette bir arama yapıldığında iddianın dünya genelinde yayılmasına sebep olanlardan birinin Luboš Motl isimli internet kullanıcısı olduğu anlaşılıyor. Motl attığı bir tweet ile Eriksen’in takım doktorunun katıldığı radyo programında oyuncunun Pfizer aşısı olduğunu doğruladığını öne sürmüş. İddia bu paylaşımdan sonra yayılmaya başlamış.
Ancak radyo daha sonra bir açıklama yayınlayarak yayında böyle bir ifade kullanılmadığını belirtmiş. Kullanıcı paylaşımını sosyal medyadan kaldırmış.
İddia aşı karşıtları arasında yayılmaya devam edince Eriksen’in forma giydiği Inter Milan takımı başkanı Marotta, Raisport’a bir açıklama yaparak futbolcunun Covid aşısı olmadığının altını çizmiş. AFP de iddialarla ilgili Danimarka Futbol Federasyonuna ulaşmış. Federasyon, Eriksen’in aşı olmadığını vurgulamış.
Futbolcu Eriksen tedavisinin ardından hastaneden bir fotoğraf paylaşarak sağlığının git gide iyi olduğunu belirtti.
First Draft da konu hakkında bir yazı yayınladı.
Aşılar ile kalp iltihabı arasındaki bağlantı kesinleşmedi
Covid 19 aşılarının kalp iltihabına neden olduğu iddiaları ise bir süredir gündemde. Araştırmalar devam etse de, aşılarla nadir miyokardit vakaları arasındaki ilişki henüz kanıtlanmadı.
Haziran başında İsrail Sağlık Bakanlığı bir açıklama yapmış ve Pfizer/BioNTech aşısı ile tespit edilen bazı nadir miyokardit vakaları arasında bir bağlantı olabileceğini açıklamıştı. Ancak bu bağ kesinleşmiş değil.
Uzmanlar aşıların kalp iltihaplanmasına neden olduğu kesinleşse dahi, bu riskin Covid-19’un neden olabileceği risklerden çok daha hafif olduğunu, yani aşının faydalarının ağır bastığını vurguluyor.
Teyit daha önce aşıların kalpte iltihaplanma yaptığı iddialarını bir analizinde ele almıştı.