Fransız senatör Jacques Mézard’ın Ekrem İmamoğlu hakkında söylediği iddia edilen sözler

Fransız senatör Jacques Mézard’ın Ekrem İmamoğlu hakkında söylediği iddia edilen sözler

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Mézard senato üyesi değil.

Bu sözleri sarf ettiğine dair hiçbir Fransızca kaynak yok.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Ekrem İmamoğlu’nun Strazburg’da yaptığı konuşma üzerinden yapılan tartışmalar devam ediyor. İmamoğlu’nun konuşmasında kayyum atamalarına karşı çıkmasının "Türkiye’yi şikayet etmek" olarak gündeme oturmasının ardından, Fransız senatör Jacques Mézard’ın İmamoğlu hakkında, “Ülkesini şikayet eden birini turist olarak bile Fransa’ya almazdım” dediği iddia edildi. 

Antalya Güncel gazetesi yazarı Ali Tongülüs’ün de köşesine taşıdığı iddia hızla yayıldı. Konuyla ilgili yalnız bir Twitter paylaşımı, 2 bin 700 kez retweet edildi, 7 bine yakın beğeni aldı. Ankara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de aynı iddiayı içeren bir tweet paylaştı ve bu tweet de 2 bin 400'den fazla beğeni aldı.

jacques mezard iddia 1

jacques mezard iddia 2png

Ancak Fransız senatör Jacques Mézard’ın, Ekrem İmamoğlu hakkında ifade ettiği iddia edilen sözler gerçeği yansıtmıyor. Mézard senato üyesi değil ve bu sözleri sarf ettiğine dair hiçbir Fransızca kaynak bulunmuyor. 

Jacques Mézard, iddia edildiği gibi görevli bir senatör değil, görevini 2017’de Josiane Costes’a devrederek ayrılmış. Mezard’ın adına ancak eski senatörler listesinden ulaşılabiliyor ve kendisi hali hazırda Anayasa Konseyi üyesi

Fransa’da konseyin iç işleyişini düzenleyen yasaya göre, konsey üyeleri kurumun tarafsızlığı, bağımsızlığı ve itibarından taviz teşkil edebilecek herhangi bir eylemden kaçınma sorumluluğu altında. Jacques Mézard’ın temsil ettiği kurum itibariyle bu açıklamayı yapması bu sorumluluğun dışına çıkmak olurdu. 

jacques mezard kanit 1png

jacques mezard kanit 2

Fransızca yapılan aramalarda sonuç yok

Jacques Mézard’ın adı, İmamoğlu’nun konuşma yaptığı Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurulu’nun programında da yok. Mézard’ın onaylı Twitter hesabında son bir haftada yapılan paylaşımlarda da böyle bir açıklamaya rastlanmıyor

Mézard’ın basına yansımış benzer bir demeci de bulunmuyor. Google’da farklı anahtar kelimelerle Fransızca arama yapıldığında, konuyla alakalı olabilecek bir sonuca ulaşılamıyor. Alternatif arama motoru aramaları da sonuç vermiyor. 

jacques mezard kanit 3

Facebook ve Twitter’da yapılan Fransızca aramalarda da herhangi bir sonuca ulaşılamıyor. 

Teyit Jacques Mézard’a e-posta, Twitter ve Anayasa Konseyi üzerinden ulaşmaya çalıştı ancak halen bir yanıt alamadı. Telefonla ulaştığımız Ali Tongülüs ise, kendisinin haberi Hürriyet, Sabah ve Haber 7’de gördükten sonra yayınladığını söyledi. Ancak bu sitelerin herhangi birinde böyle bir haber bulunmuyor. İddia ile ilgili en eski paylaşım 2 Kasım tarihli bir tweet ve burada da herhangi bir kaynak gösterilmiyor. 

Soykırımı inkarı cezalandıran yasa tasarısına karşı çıkmıştı 

Mézard’ın “Türkiye dostu” bir siyasetçi olarak görülmesinin nedeni, 2012 yılında Fransız parlamentosunda görüşülen ve Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç olarak tanımlayan yasa tasarısına, ifade özgürlüğünü ihlal ettiği ve tarihsel araştırmaların gerekliliğine gölge düşürdüğü gerekçesiyle karşı çıkmasıydı. Tasarıya 2007 yılında öldürülen Hrant Dink de ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. 

Fransa Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun eski başkanı da olan Jacques Mézard, 2018 yılında da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen yeni sisteme geçiş törenine de katılmıştı.

jacques mezard ek bilgipng

Sonuç olarak Jacques Mézard’ın Ekrem İmamoğlu hakkında söylediği iddia edilen sözler gerçeği yansıtmıyor. Mézard artık senatör değil, Anayasa Konseyi üyesi ve üyelerin böyle bir açıklama yapmaları konsey kurallarına aykırı. Ayrıca Fransızca yapılan hiçbir aramada da böyle bir bilgiye ulaşılamıyor. Mézard’ın adı, İmamoğlu’nun konuşma yaptığı Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurulu’nun programında da yok. Mézard’ın onaylı Twitter hesabında son bir haftada yapılan paylaşımlarda da böyle bir açıklamaya rastlanmıyor. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek.